A korrupció két oldalon múlik: ha nincs kínálat, nincs kereslet sem - mondta Biró Ferenc, az E&Y magyarországi visszaélés-kockázatkezelési szolgáltatások (FIDS) üzletágának vezetője a Portfolio Uniós Források 2015 konferenciáján. A szakember egy friss kutatást bemutatva elmondta, hogy bár a magyar válaszadók szerint hazánkban nagy probléma a korrupció, de az ő cégüket ez nem érinti - ez egyébként évek óta így van, mindegyik kutatás hasonló eredményt hozott.

Gondot okoz, hogy a kormányzat korrupcióellenes programja viszonylag ismeretlen, a cégek harmada például egyáltalán nem hallott róla - emelte ki Biró, aki szerint a személyes kapcsolatok máig nagy szerepet játszanak nemcsak az üzletkötésben, hanem az engedélyek beszerzésében is. Ennek megfelelően egyre több olyan cég van, ahol létrehoztak dedikáltan állami kapcsolatokkal foglalkozó osztályt is.

A helyzetet jól illusztrálja, hogy a válaszadók harmada nem akart válaszolni arra a kérdésre, hogy a közbeszerzések hány százaléka lehet korrupt - emelte ki Biró, aki szerint ugyanakkor a két évvel ezelőtthöz képest 4 százalékponttal nőtt azok száma, akik szerint nagyon sok a visszaélés ezen a területen. A felmérés egyik fontos eredménye volt az is, hogy a válaszadók szerint 10 és 20 százalék közötti összeget kell "visszaadni", ha korrupcióval szerez valaki egy támogatást - ismertette Biró. De ez kétoldalú - hangsúlyozta ismételten Biró, majd hozzátette: lehet ujjal mutogatni a kormányra, de ha mi nem vagyunk hajlandóak ebben részt venni, akkor nem lesz korrupció.

Elsősorban a gondolkodásmódon kellene változtatni - vélte Földes Péter, a Dolphio Technologies Kft projektvezetője. Szerinte sokan nem is tudják, hogy elektronikusan el lehet érni a közbeszerzéseket, nem ismerik a jogszabályokat, így kishitűség miatt nem is indulnak rajtuk.

Nem értett egyet az előtte elhangzottakkal Jávor István, az ELTE Társadalomtudományi Karának egyetemi docense. Mint mondta igaz, hogy két személy között van a korrupció, de az már két szervezet között történik, akik nem szeretnének átláthatóságot, ebben ugyanis nagyon komoly menedzsment érdek van. Közbeszerzésre azért van szükség, mert enélkül a szervezetek nem folytatnák szabályosan a dolgaikat - vélte Jávor. Pulay Gyula, az Állami Számvevőszék felügyeleti vezetője szerint a korrupciónak a veszélyével sokan nincsenek is tisztában, éppen ezért a szervezeteket próbálják megerősíteni, aminek a belső szabályozottság, az etikai szabályok, a kockázatelemzés mind a része.

Az átláthatóság azért is fontos, mert annak hiánya emeli a közbeszerzések árait - mondta Tóth István János, az MTA KTI Korrupciókutató Központ Budapest közgazdásza. Ahol nincs ajánlati felhívás, ott 4-8 százalékkal drágább a közbeszerzés. Romániában ez az arány 10 százalék felett volt, míg Svédországban szinte minimális volt a különbség - tudatta Tóth, aki elmondta, hogy nagyon örülne, ha a közbeszerzési adatok nyilvánosságánál eljutnánk Chile szintjére, mivel az ottani adatok jóval részletesebb információkat tartalmaznak.