Korrupció Magyarországon: ennyit kell visszacsorgatni a döntéshozóknak

Egyre nagyobb gondot okoz az országban a korrupció, egy felmérés szerint 10 és 20 százalék közötti összeget kell „visszaadni” a döntéshozóknak.
Napi.hu, 2015. március 12. csütörtök, 18:59
Fotó: Reuters

A korrupció két oldalon múlik: ha nincs kínálat, nincs kereslet sem - mondta Biró Ferenc, az E&Y magyarországi visszaélés-kockázatkezelési szolgáltatások (FIDS) üzletágának vezetője a Portfolio Uniós Források 2015 konferenciáján. A szakember egy friss kutatást bemutatva elmondta, hogy bár a magyar válaszadók szerint hazánkban nagy probléma a korrupció, de az ő cégüket ez nem érinti - ez egyébként évek óta így van, mindegyik kutatás hasonló eredményt hozott.

Gondot okoz, hogy a kormányzat korrupcióellenes programja viszonylag ismeretlen, a cégek harmada például egyáltalán nem hallott róla - emelte ki Biró, aki szerint a személyes kapcsolatok máig nagy szerepet játszanak nemcsak az üzletkötésben, hanem az engedélyek beszerzésében is. Ennek megfelelően egyre több olyan cég van, ahol létrehoztak dedikáltan állami kapcsolatokkal foglalkozó osztályt is.

A helyzetet jól illusztrálja, hogy a válaszadók harmada nem akart válaszolni arra a kérdésre, hogy a közbeszerzések hány százaléka lehet korrupt - emelte ki Biró, aki szerint ugyanakkor a két évvel ezelőtthöz képest 4 százalékponttal nőtt azok száma, akik szerint nagyon sok a visszaélés ezen a területen. A felmérés egyik fontos eredménye volt az is, hogy a válaszadók szerint 10 és 20 százalék közötti összeget kell "visszaadni", ha korrupcióval szerez valaki egy támogatást - ismertette Biró. De ez kétoldalú - hangsúlyozta ismételten Biró, majd hozzátette: lehet ujjal mutogatni a kormányra, de ha mi nem vagyunk hajlandóak ebben részt venni, akkor nem lesz korrupció.

Elsősorban a gondolkodásmódon kellene változtatni - vélte Földes Péter, a Dolphio Technologies Kft projektvezetője. Szerinte sokan nem is tudják, hogy elektronikusan el lehet érni a közbeszerzéseket, nem ismerik a jogszabályokat, így kishitűség miatt nem is indulnak rajtuk.

Nem értett egyet az előtte elhangzottakkal Jávor István, az ELTE Társadalomtudományi Karának egyetemi docense. Mint mondta igaz, hogy két személy között van a korrupció, de az már két szervezet között történik, akik nem szeretnének átláthatóságot, ebben ugyanis nagyon komoly menedzsment érdek van. Közbeszerzésre azért van szükség, mert enélkül a szervezetek nem folytatnák szabályosan a dolgaikat - vélte Jávor. Pulay Gyula, az Állami Számvevőszék felügyeleti vezetője szerint a korrupciónak a veszélyével sokan nincsenek is tisztában, éppen ezért a szervezeteket próbálják megerősíteni, aminek a belső szabályozottság, az etikai szabályok, a kockázatelemzés mind a része.

Az átláthatóság azért is fontos, mert annak hiánya emeli a közbeszerzések árait - mondta Tóth István János, az MTA KTI Korrupciókutató Központ Budapest közgazdásza. Ahol nincs ajánlati felhívás, ott 4-8 százalékkal drágább a közbeszerzés. Romániában ez az arány 10 százalék felett volt, míg Svédországban szinte minimális volt a különbség - tudatta Tóth, aki elmondta, hogy nagyon örülne, ha a közbeszerzési adatok nyilvánosságánál eljutnánk Chile szintjére, mivel az ottani adatok jóval részletesebb információkat tartalmaznak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

VoIe, 2015.03.13 15:44

@unnortodox: Mostanaban egyre tobbet hazudozol. Elfogyott a nyugdij es nincs penzed qrvazni? Szar lehet :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mercury, 2015.03.13 15:25

@unnortodox:

"Nemcsak régiós, hanem uniós összehasonlításban is rosszabbul teljesített az ország: Magyarország idén a 28 tagállam között a 21. helyen végzett, tavaly még a 20. volt, 2012-ben pedig a 19. helyen állt (akkor még 27 ország között). Magyarország évek óta változatlanul az Európai Unió alsó, korrupt harmadában szerepel. "

"A TI már többször bemutatta, miért súlyos a korrupciós helyzet Magyarországon. A kormányzati döntések átláthatatlanok: a Világgazdasági Fórum nemrégiben közzétett rangsora alapján a kormányzati politika átláthatóságában Magyarország a vizsgált 144 ország közül a 119. helyen áll. Az elmúlt években ? ráadásul ? a végrehajtó hatalom módszeresen felszámolta azokat az intézményeket, amelyek a kormány hatalmát korlátozni és ellenőrizni tudnák. A kormány visszaél a hatalmával: a kiszámíthatatlan és a kormányközeli üzleti csoportoknak, oligarcháknak kedvező jogalkotás tovább növeli a bajt."

"A magyarországi rendszerszintű korrupció sokszor törvényerőre emelkedik. A legalizált korrupció rombolja az egészséges versenyt, visszaveti a gazdasági fejlődést, az állampolgárok esélyeit, és tovább csökkenti a demokratikus intézményrendszerbe vetett bizalmat"

http://transparency.hu/A_korrupcio_2014-es_vilagterkepe?bind_info=page&bind_id=76

Tehát ez lenne a keresztyén értékrend. Köszönöm nem kérek belőle.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unnortodox, 2015.03.13 15:17

@Mercury: Hanyadikak is vagyunk a korrupciós rangsorban..európában középütt ,mint földrajzilag ...,e ez így van mindenben ..középen ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mercury, 2015.03.13 15:16

@unnortodox:

Ne hablatyolj fidesznyik pártkatona! Hanyadikak is vagyunk a korrupciós rangsorban? Közép-afrikai országokkal szoktak egy kategóriába emlegetni Mo -ot. Érdemes azt is megnézni, a fideszbolsevik elnyomás alatt hogy vándorolt a listán lefelé Mo. Szarházi maffia.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unnortodox, 2015.03.13 15:13

@Tibi27: És mivel itt balkáni helyzet van..nem Balkán : románis ,sajnos 94 erdéllyel ,szerbia ,macedónia ,albánia ,götögo ,,bulgárisa ,bosznia ,félig-meddig horvátok ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html