BUX
38240

Korrupciós veszélyekre figyelmeztet az ÁSZ elnöke

Magyarország a nemzetközi adatok szerint korrupcióval közepesen fertőzött ország, a nagy értékű állami fejlesztések miatt azonban új korrupciós kockázatok jelenhetnek meg - mondta Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke.

NAPI Online, 2006. március 21. kedd, 18:24

Az MTI beszámolója szerint Kovács Árpád a Svájci-Magyar Kereskedelmi Kamara (Swisscham) szervezésében tartott előadásában kifejtette: jelenleg Magyarországon az úgynevezett fejődési korrupció tapasztalható. Az egyre nagyobb beruházásokat eszközlő állam fejlesztési preferenciáinak megszerzésében jelenik meg az érdek. Ezen érdekek mentén jelenik meg a pénz, amely azonban nem mindig mutatkozik direkt tranzakcióként - jegyezte meg az ÁSZ elnöke. Szerinte az államháztartás finanszírozási és közbeszerzési rendszerének kell kizárnia azt, hogy korrupcióra csábítson. Hangsúlyozta: az államháztartás irányítási mechanizmusa "nagyon erőteljesen korrupciós kockázatot növelő finanszírozást alkalmaz".


Kovács a korrupcióval leginkább fertőzött területnek az önkormányzati finanszírozást tartja. Szerinte az adott település azért kényszerül arra, hogy megállapodjon egy vállalkozóval, mert a pályázatok és minisztériumi keretek nem találkoznak a központi forrásokkal.


Hozzátette: az unió bürokratikus elosztási mechanizmusa újabb problémákat fog hozni.


Magyarország korrupciós fertőzöttsége ugyanakkor nem olyan mély, mint azt a társadalom egyes rétegei feltételezik - hangsúlyozta a számvevőszék elnöke. Várakozásai szerint a jövőben kevesebb ügy fog napvilágra kerülni, a fejlesztések kapcsán azonban egy-egy nagyobb esetre derülhet fény.


A politikai korrupcióról szólva elmondta: a politikai erőket gazdaságpolitikai irányvonalak képviseletére "csábítják" a vállalkozói szféra képviselői. (Ha példáulérdekek kötődnek ahhoz, hogy az adószínvonal változzon, akkor a vállalkozói kör szívesen áldoz annak a választási finanszírozására, akitől elvárja az adóterhek csökkentését.) Kovács szerint ez azonban nem direkt korrupció, hanem az érdekérvényesítés egy formája.


A korrupció jelenleg nem büntetőjogi fogalom, és a pártok programjában azért nem jelenik meg a korrupció elleni harc, mert az öngyilkos fegyver - jelentette ki.


A kampányfinanszírozás kapcsán úgy vélte, hogy most nem várható a Tocsik- és Kulcsár-ügyhöz hasonló eset felbukkanása, mert a politikai erők már beszerezték a szükséges forrásokat, a finanszírozók nagy része ugyanakkor mindkét oldalt támogatja.


A pártok pénzfelhasználásának vizsgálatáról elmondta: az átláthatóság azt diktálná, hogy minden fillér vizsgálható legyen, ez azonban magántulajdon korlátaiba ütközne. A politikai intézményrendszer átalakításával és a kisebb parlamenttel a pénzek nagyobb része válik majd láthatóvá - jósolta Kovács Árpád.