Korrupt közbeszerzések - potyautas ördögi kör

Palánkai Tibor szerint Magyarországon a potyautazás ördögi köre alakult ki, a közbeszerzési rendszert pedig súlyos anomáliák jellemzik. Az akadémikus úgy véli, a gazdaságpolitikáról le kell választani a politikát és a szociálpolitikát.
NAPI Online, 2007. szeptember 21. péntek, 10:10
Fotó:

A felsőoktatásnak gondolkodó, kreatív szakembereket kell képeznie - vélekedett Palánkai Tibor a Magyar Közgazdasági Társaság vándorgyűlésén a reformokról tartott előadásában. A Budapesti Corvinus Egyetem tanára Debrecenben elmondta: attól tart, nem igazán ezek az oktatási reform prioritásai.

Palánkai hangsúlyozta, a gazdaságpolitikának összhangban kell lennie a globális folyamatokkal, ám a politikát, szociálpolitikát a jelenleginél sokkal inkább le kellene választani róla. Az egészségügyről és az oktatásról szólva kijelentette: masszív forrásbevonásra, forrástranszferre volna szükség, ezzel szemben ma forráskivonás zajlik ezeken a területeken. Az akadémikus szerint a közbeszerzés ma legalizált korrupció, a helyzetet súlyos anomáliák jellemzik, míg a rendszer nyíltabbá tételével hatalmas pénzeket lehetne megtakarítani.

A közszolgáltatások terén a potyautazás ördögi köre alakult ki. Az adófizető az államon "potyautazik", az állam a szolgáltatókon (például ingyenes felsőoktatást hirdet, de a szolgáltatókat nem fizeti meg), a szolgáltató a fogyasztókon (nem tanítanak, gyógyítanak megfelelően), míg végül a társadalom hálapénz fizetésével kompenzál - fogalmazott a szakember.

Mindezzel összefüggésben az egyetemi tanár többek közt azt javasolja, hogy az adókat jórészt célokhoz kössék, a közszolgáltatásokat pedig - koherens, átfogó szociálpolitika kialakításával párhuzamosan - vegyék ki a költségvetésből. A versenyképesség javítása érdekében Palánkai szerint jó megoldás volna, ha a biztosított, azaz a munkavállaló fizetné az összes társadalombiztosítási díjat. Ehhez persze a béreket előbb bruttósítani kell - tette hozzá a közgazdász. Hangsúlyozta: a reformok akkor működnek, ha a gazdálkodás átlátható, a résztvevők helyzete pedig javul az intézkedések révén.

HOZZÁSZÓLÁSOK