BUX

Korszerű agrárgazdaságot sürgettek Ópusztaszeren

A Magyar Agrárkamara (MA) konferenciáján - amit a Föld napja alkalmából tartottak Ópusztaszeren - elhangzott: a magyar agrárgazdaság uniós támogatottsága folyamatosan növekszik.

Tóth László Levente, 2006. március 29. szerda, 16:14

Benedek Fülöp az agrártárca közigazgatási államtitkára az agrárgazdaság uniós csatlakozásának vegyes tapasztalatairól szólva elmondta, hogy az uniós országokból származó import agrár- és élelmiszerimport 23-24 százalékkal nőtt, az agrárexport viszont mindössze 16 százalékkal bővült.

"Az agrárexport étéke 2005-ben 3,5 milliárd eurót tett ki (4,2 milliárd dollár) és mintegy 1,2 milliárd euró várható az idén aktívumként. Az európai színvonal eléréséhez 6 milliárd euró körüli exportot kellene teljesíteni a lakosság megfelelő szintű ellátása mellett" - mondta Benedek Fülöp.

Az agrárágazatban a rendszerváltozás drasztikus létszámcsökkenés történt a foglalkoztatottak körében. A jelenlegi 230-250 ezer fő azonban már stabilizálódni látszik. Ugyanakkor 2004-ről 2005-re 16 százalékkal nőtt az ágazatban foglalkoztatottak átlagbére - hangzott el a konferencián. A konferencián Csikai Miklós a MA elnöke nemzeti értékeinkre épülő agrárpolitikát sürgetett.

Udovecz Gábor az Agrárgazdasági Kutató Intézet főigazgatója elmondta: évente mindössze 3,5 millió tonna gabonát tudtuk kiszállítani az országból és a kilátások szerint, amelyek között ott van az állatállomány növekedése is. "Ilyen szint mellett 2010-re várhatóan 15-20 millió tonna gabonakészlet lesz Magyarországon" - vázolta a kedvezőtlen folyamatokat a főigazgató.