Az ősszel a parlament elé kerülő önkormányzati törvényjavaslatban többek között azt is rögzíthetik, hogy az a polgármester, illetve az a teljes testület, amelynek hivatali ideje alatt adósságrendezési eljárás alá vonják az önkormányzatát, tíz évre veszítse el a választhatósági jogát. A szabályozást idővel az országot eladósító képviselőkre is kiterjesztenék - írta a Magyar Nemzet.

Ha komolyan vesszük, hogy rendet kell tenni az országban, akkor a rendhez hozzátartozik, hogy amennyiben valaki tönkreteszi az országot, annak következménye kell hogy legyen - nyilatkozta Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke.

Kósa arról is beszélt, hogy nem nem lesz szükség mindenhol polgármesteri hivatalra. Polgármester és képviselőtestület mindenhol lesz, de hivatalra nem mindenhol van szükség. Ezer és kétezer között lehet az a szám, "ahol a helyi társadalom, az ügyek számossága megköveteli, hogy legyen valamifajta hivatal" - mondta Debrecen polgármestere.

A kormánypártok népszerűségvesztése mögött Kósa szerint azok a konfliktusok állnak, amelyeket azért vállaltak, hogy az ország kikerüljön a jelenlegi helyzetből. Az ehhez szükséges összes vállalást jövő év végéig teljesíteniük kell, és akkor 2014-ben sem lehet problémájuk - mondta a politikus.