A technikai segítségnyújtás minden IMF-tagország számára nyitva álló lehetőség, amelyet az országok maguk igényelnek - reagált Iryna Ivaschenko Kósa Lajos reggeli szavaira. Ez tehát azt jelenti, hogy Kósa szavaival ellentétben nem csak úgy "idejött" az IMF, hanem a kormány kérte a segítséget. A technikai misszió már befejezte munkáját, és átadták ajánlásaikat a kormány szakembereinek. A szokásos felülvizsgálati küldöttség novemberben érkezik.

A technikai segítségnyújtás az IMF-tagsággal együtt járó előny, amely szolgáltatást a Valutaalap az egyes országok kérésére teszi lehetővé. Ez a munka független a tagország értékelésétől vagy az tárgyaló küldöttségek munkájától, a szűkebb, technikai problémára fókuszál, amellyel az ország döntéshozói szembesülnek - reagált közleményében Iryna Ivaschenko Kósa Lajos reggeli mondataira.

Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke szerint nem mi hívtuk Magyarországra a Nemzetközi Valutaalap szakértői delegációját, hanem "magától idejött", "kértek időpontot, mi adtunk".