Szennyezett a budapesti levegő - jót tenne az eső

A csütörtöki időjárás miatt tisztulhat a budapesti levegő, szombattól viszont növekedhet az aeroszolszennyezettség. Szmoghelyzetről még nincs szó. Az NNK térképe szerint tizenkét városban magas a szállópor-tartalom.
Csernátony Csaba, 2020. október 29. csütörtök, 11:46
Fotó: Napi.hu - A kép illusztráció.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat korábbi előrejelzésének megfelelően keddtől nőtt, szerdára pedig magas szintre emelkedett az aeroszolszennyezettség Budapesten - közölte a Főpolgármesteri Hivatal csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint csütörtökön a csapadékos, szeles időjárás hatására csökkenhet a káros anyagok szintje a levegőben; pénteken és szombaton napközben alacsony marad a légszennyező anyagok koncentrációja, majd szombat estétől várhatóan ismét növekedés kezdődik.

Következő hétfőn és kedden nem várható változás az időjárásban, így továbbra is magas marad a légszennyező anyagok koncentrációja. A jelenlegi budapesti levegőminőségi helyzet még nem jelenti a korábban megszokott, jogszabályok szerinti szmoghelyzetet.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) térképe szerint tizenkét településen kifogásolható levegő a szállóport-tartalom miatt. Ezek: Budapest, Tököl, Vác, Székesfehérvár, Várpalota, Szeged, Debrecen, Nyíregyháza, Miskolc, Sajószentpéter, Kazincbarcika és Putnok.

Az NNK már a múlt héten felhívta a figyelmet, hogy a fűtési szezon hatására nő a légszennyezettség.

HOZZÁSZÓLÁSOK