2020. január 10-ig valamennyi tagállamnak át kellett volna ültetnie nemzeti jogrendjébe az ötödik pénzmosási irányelv szabályait. Ezt Magyarország mellett Ciprus, Hollandia, Portugália, Románia, Spanyolország, Szlovákia és Szlovénia nem tette meg.

A Bizottság a kötelezettségszegési eljárás első lépéseként levelet küld nekik, felszólítva őket, hogy a mulasztást sürgősen pótolják. Amennyiben a tagállamok 2 hónapon belül nem adnak kielégítő választ, a Bizottság úgy határozhat, hogy indokolással ellátott véleményt küld nekik.

A közelmúlt pénzmosási botrányai rávilágítottak arra, hogy szigorúbb szabályokra van szükség. Ha valamelyik tagállamban joghézagok tapasztalhatók, az az EU egészére hatással van. Ezért a bűnözés elleni fellépés és a pénzügyi rendszer védelme megköveteli az uniós szabályok hatékony végrehajtását és felügyeletét - írja a közlemény.

A különböző ágazatokat és szakpolitikai területeket érintő kötelezettségszegési eljárások célja, hogy a tagállamok a polgárok és a vállalkozások érdekében teljes mértékben és megfelelően alkalmazzák az uniós jogszabályokat. Az Európai Bizottság elsősorban párbeszéd útján próbálja meg rendezni a problémákat az érintett tagállamokkal. Amennyiben a helyzetet a párbeszéd során nem sikerül rendezni, a Bizottság az Európai Unió Bíróságához fordulhat.