Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az általános indoklásban felidézik, hogy az Európai Bizottság az Európai Unió harmadik energiacsomagjának átültetése kapcsán kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen. A beterjesztett törvényjavaslat emiatt módosítja a villamos energiáról szóló 2007. évi, a földgázellátásról szóló 2008. évi, valamint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalról szóló 2013. évi törvényt. A módosítások egy része a rendszerhasználati és egyéb díjakat, másik részük az energiapiaci belépés szabályozását érinti.

A módosítással az egyes díjakkal - rendszerhasználati díj és külön díjak - összefüggő árszabályozási keretek megállapítása a nemzeti fejlesztési minisztertől teljes egészében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz (MEKH) kerül.

A rendszerhasználati díjak megállapítására háromszintű szabályozás jön létre.

  • Az első a MEKH elnökének rendelete, amely keretjelleggel tartalmazza az árszabályozás és az ármegállapítás alapelveit.
  • A második a MEKH módszertani útmutatója, amely a díjmegállapítás módszertanával összefüggő tájékoztató jellegű dokumentum a piaci szereplők számára.
  • A harmadik szint a MEKH határozata a rendszerhasználati díj konkrét mértékéről.

Az alapszolgáltatásokon túli, különdíjas szolgáltatások körét és díjait a nemzeti fejlesztési miniszter rendeletben határozza meg az egyetemes szolgáltatóknál. Az elosztó által nyújtott szolgáltatásoknál, a különdíj ellenében biztosított szolgáltatások körét a MEKH elnöke rendeletben, míg a külön díjak mértékét a MEKH határozatban állapítja meg.

Megteremtik a rendszerhasználati díjakat, az elosztó által nyújtott külön díjakat és a csatlakozási díjakat megállapító MEKH határozatok elleni jogorvoslati kereteket, a díjak kapcsán az érintett hálózati engedélyes, illetve rendszerüzemeltető a törvényben maghatározott feltételek szerint bírósághoz fordulhat.