Kötelezik az oligarchákat, hogy óriásplakáton köszönjék meg az állami pénzt (bővített)

Kötelező kommunikációs útmutatót készített a Magyar Turisztikai Ügynökség a Kisfaludy program nyerteseinek arról, hogy miként kell köszönetet mondaniuk a kormánynak a hotelek építésére kapott százmilliós támogatásért.
Vég Márton, 2019. augusztus 16. péntek, 12:41
Fotó: MTI Fotó / Koszticsák Szilárd

Óriásplakáton kell megköszönnie többek között Mészáros Lőrincnek, az OTP-nek, Csányi Sándor, Hernádi Zsolt és Garancsi István közös cégének az Orbán-kormánynak, amiért az adófizetők pénzéből 100 millió forint feletti vissza nem térítendő állami támogatást kaptak luxushotelek építésére vagy fejlesztésére. A Miniszterelnöki Kabinetiroda alá tartozó Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) ugyanis egy kommunikációs útmutatót készített az összesen 300 milliárd forintos Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési program nyertesei számára, amiben részletesen elmagyarázzák, miként kell a táblák segítségével tájékoztatni a lakosságot az adott fejlesztésről.

"100 millió forint feletti támogatási összeg esetén billboard (óriásplakát) méretű tábla kihelyezése szükséges a nyilvánosság számára jól látható helyen a projekt végrehajtása és a kötelező fenntartási időszak alatt. A megfelelő méretű projekttábla megtervezése során, a "Köszönjük Magyarország Kormánya Támogatását" mondatot kell alkalmazni" - szerepel az útmutatóban. Mindez azért érdekes, mert az uniós és hazai forrásokból megvalósuló különböző beruházások során eddig is ki kellett írni, hogy a projektet milyen forrásból finanszírozták, de nem kellett köszönetet mondani. Egy óriásplakát amúgy 12 négyzetméteres, nagyjából öt méter széles és két méter magas.

MTÜ: eddig is ki kellett írni a köszönetet
A Kisfaludy Program kedvezményezetti arculati kézikönyve a Széchenyi 2020 kedvezményezetti arculati kézikönyv alapján készült, így a támogatott beruházásoknál elhelyezendő tájékoztató táblák tartalma is ahhoz igazodik - közölte cikkünk megjelenése után az MTÜ.

Így az uniós forrásokból támogatott beruházásoknál ebben az esetben is "Köszönjük a Magyar Állam és az Európai Unió támogatását." felirat szerepel, a kizárólag hazai forrásból megvalósuló beruházásoknál pedig ehhez hasonlóan a "Köszönjük Magyarország Kormánya támogatását." mondat feltüntetése szükséges.

A nyertesek többsége 100 millió forint alatti összeget nyert, nekik elég 60 centis táblát kihelyezniük hasonló szöveggel. A táblákról pedig fotót kell készíteni, ezzel bizonyítva, hogy a feladatot teljesítették. A lakosság tájékoztatása érdekében az épülő szállodák, panziók honlapján is be kell mutatni az adott fejlesztést, valamint kötelező kitenni a kormány és az MTÜ logóját.

Mindebből következik, hogy az egész ország tele lesz a kormánynak hálálkodó táblákkal, ugyanis az MTÜ eddig több mint 700 pályázattal kapcsolatban hozott pozitív támogatói döntést, és már legalább 624 támogatói okiratot bocsátott ki szerte az országban Tokajtól Sopronig. A Kisfaludy program azonban még javában tart, hamarosan a Dunakanyarban hirdetik ki, hogy ki és mekkora támogatást kap majd szállodák és panziók építésre, de még Debrecen és a Hortobágy térségében is lesz pályázat.

A Napi.hu írta meg, hogy a Kisfaludy programnak köszönhetően vissza nem térítendő állami százmilliókból bővül 13 szobával és kültéri medencével Mészáros Lőrinc milliárdos üzletember Tokaj melletti ötcsillagos szállodája. A tarcali, ötcsillagos Andrássy Rezidencia bővítésére a volt felcsúti polgármester egyik cége, a Témadesign Kft. 324,5 millió forintot kapott. Köszönetet kell majd mondania a kormánynak az OTP-nek is, amely a balatonszemesi hoteljének bővítésére kapott 500 millió forint vissza nem térítendő támogatást. Ki kell tenni az óriásplakátot Tihanyban is, ahol a Tihanyi Kastélyszálló és Tréningközpont Hotel megépítésére nyert el 2,9 milliárd forintot a CDHT Hotel Projekt Kft., amely az A8 Palace Hotel Zrt.-n keresztül Garancsi István (a Mol Vidi FC tulajdonosa), Hernádi Zsolt (a Mol elnök-vezérigazgatója) és Csányi Sándor (az OTP Bank elnök-vezérigazgatója) közös érdekeltsége.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zuljin2, 2019.08.17 10:03

Remélem elviszi őket a rák a fenébe nagyon hamar! Milliárdos osztalékot tud fizetni az uzsorás bank, de 500 milla támogatásra rászorul.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2019.08.16 20:27

@antitroll: Akkor már csak az a kérdés hogy kinek a pénze ? Szerintem az országé, azoké akik adót fizetnek azoké akik esetleg nem vagy kevesebbet kaptak attól amit reméltek vagy ami netán járt is volna. Azoké akik csak ígéreteket kaptak azoké akik nem is kértek mert nem akarnak hálálkodni senkinek, és azoké akik ellophatták volna de nem tették. Gondolom nem pintér, orbán, varga meg semjén és a többi dobta össze a párnacihából :) Márpedig ha nem akkor miért nekik kell megköszönni ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.08.16 16:50

@narancsragacs:
Ez nem EU- s forras... Utananeztem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2019.08.16 16:01

@antitroll:
- Már bocsi de azt a pénzt amit az EU ad azt miért kellene a narancsviktoréknak megköszönni ? Talán azért mert nem úgy lopták el mint a baltásgyilkos után kapott 7,6 milla dolcsit ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.08.16 15:38

Ez nem új dolog.
Az EU-s pályázatból megvalósult beruházások esetén a támogatás mértékének megfelelő nagyságú kötelező tájékoztató feliratot kell elhelyezni. Ez már az előző színű kormányzat idején is így volt. A méret lépcsőzetesen változik.
Ha ugyanerről van szó, akkor nincs új a nap alatt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html