Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Minden autóst érintő kérdést tettek tisztába a DAS Jogvédelmi Biztosító szakértői, mégpedig azt, hogy a sofőröknek melyik okmányokat, papírokat kell mindig maguknál tartaniuk.

A jogosítvány és a forgalmi engedély kötelező kellék, ezeket mindig kérhetik az igazoltató rendőrök. Ugyanakkor a kötelező felelősségbiztosításra (kgfb) vonatkozó papírokra ez nem igaz. A kötelező biztosítás díját persze be kell fizetniük határidőre, de az erről szóló igazolást vagy a biztosítási kötvényt nem kell maguknál tartaniuk.

A vonatkozó törvény szerint "a biztosítási fedezet fennállását az ellenőrzésre jogosult hatóság elektronikus úton, közvetlen lekérdezéssel, a kötvénynyilvántartó szervvel számítógépes kommunikációs kapcsolat segítségével ellenőrzi". A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az autósoknak nem kell mindig magukkal vinniük sem a papíralapú, sem az elektronikus formában meglévő igazolást. A szóban forgó törvényben továbbá az áll, hogy "az ellenőrzés alá vont személy jogosult és nem köteles a felelősségbiztosítási szerződés fennállását külön jogszabályban meghatározott igazolóeszközzel is bizonyítani". A DAS szakértői szerint ilyen eszköz lehet a biztosítást igazoló okirat, vagy a zöldkártya.

Tehát, egy sima igazoltatásnál a rendőrök elektronikus úton nézik meg, hogy van-e kötelezője az autósnak és be van-e fizetve a díj.