Kötelező lesz az italdobozok és a sütőolaj visszaváltása Magyarországon

Az italcsomagolások jelenlegi, önkéntességen alapuló visszaváltási rendszere nem hatékony, a Innovációs és Technológiai Minisztérium javaslatot tesz a visszaváltási rendszer kötelezővé tételére - jelentette be Boros Anita államtitkár. Nem csak az italos dobozokat és üvegeket, hanem a italkartonokat és a használt sütőolajat is kötelező lesz visszaváltani a boltoknak.
Domokos Erika, 2020. augusztus 19. szerda, 20:37
Fotó: Pixabay

Magyarország tartani fogja a hulladékgazdálkodásra vonatkozó európai uniós előírásokat, szeptember közepén kerülhet a kormány elé az új italcsomagolási hulladék visszaváltási rendszer bevezetéséről szóló előterjesztés - jelentette be Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára az MTI híradása szerint.

Az italcsomagolások jelenlegi, önkéntességen alapuló visszaváltási rendszere nem hatékony, a tárca javaslatot tesz a visszaváltási rendszer kötelezővé tételére.

Három ütemben vezetnék be a kötelező visszaváltást

A tárca tavaly év vége óta dolgozik a hatékony visszaváltási rendszer kialakításán, ez a munka augusztusra a társadalmi és szakmai egyeztetések fázisába érkezett. A kormány célja, hogy az új rendszert széles körű társadalmi, gazdasági együttműködéssel alakítsák ki, beépítve a hulladékgazdálkodási, csomagolóipari cégek, érdekképviseletek, szakmai, ipari-kereskedelmi szervezetek javaslatait. Az egyeztetések július óta folyamatosak, számos szakmai konferenciát és tudományos egyeztető fórumot rendeztek.

Három ütemben tennék kötelezővé a visszaváltást annak érdekében, hogy az egyutas italcsomagolásokból képződő hulladékokat minél nagyobb arányban lehessen visszagyűjteni az újrafeldolgozáshoz. Az első ütemben a műanyag-, üvegpalackok és fémdobozok visszaváltását tennék kötelezővé. Ezt követné a társított, rétegzett italkartonok visszaváltásának kötelezővé tétele, majd legvégül a használt sütőolaj visszaváltását vezetnék be a jelenlegi javaslat szerint.

A rendszer kialakítása számos jogszabály-módosítást igényel, a teljes termékkört meg kell vizsgálni az előterjesztéshez. "Olyan megoldást szeretnénk találni, ami épít a haladó technológiai megoldásokra, megfelel az uniós elvárásoknak, és nem utolsósorban integrálja a hazai ipari és piaci sajátosságokat" - közölte az államtitkár.

Az EU szigorított

Az egyre szigorodó uniós előírások között kiemelte: 2025-re a forgalomba hozott műanyag italpalackok 77 százalékát, 2029-re a 90 százalékát elkülönítetten kell gyűjteni. A kereskedelmi forgalomba kerülő PET italpalackoknak 2025-től 25 százalékban 2030-tól 30 százalékban hulladékból előállított másodnyersanyagból kell készülnie. Emlékeztetett arra is, hogy jövő júliustól betiltják az egyszer használatos műanyag termék, köztük például tányérok, poharak forgalomba hozatalát.

A műanyagpalackok, fémdobozok és üvegek visszaváltási rendszerének üzemeltetésére sok megoldás létezik, a kormány nyitott, a legjobb megoldást szeretnék kiválasztani a nemzetközi példák megvizsgálásával.

Visszaváltó automatákat is telepítenének

A visszagyűjtésbe bevont átvételi pontoknak biztosítaniuk kell a mennyiségi korlát nélküli átvételt a PET, alumínium, és az üveg italcsomagolásokra a vásárlás helyétől függetlenül. Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) főtitkára szerint mivel a visszaváltás tárolókapacitási igénye jelentős, a szervezet azt javasolja, hogy a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű kereskedelmi egységeket vonják be a kötelező rendszerbe. A betétdíj mértékét pedig a környező országokhoz kell igazítani. Az MNKSZ azt szorgalmazza, hogy az új rendszer üzemeltetője erős, állami felügyelet alatt álló konzorcium legyen, amely nonprofit jelleggel, piaci alapon működhetne.

Fodor Attila, a CBA magyar üzletlánc kommunikációs igazgatója a betétdíjas visszaváltási rendszert jó megoldásnak nevezte, ami ösztönzőleg hatna a lakosság hozzáállására. Jelentős eredménynek nevezte, hogy a tárca egyeztetést kezdett az érintettekkel, és folyamatos interakcióban van minden szereplővel, gyártókkal, kereskedőkkel. Az adataik szerint az eladott sörök 80 százaléka dobozos, az üvegesek forgalma 20 százalékra szorult vissza a kényelmi szempontok miatt, ezen csak komoly ösztönzőkkel lehet változtatni szerinte.

A visszaváltó automaták létesítését jó megoldásnak tartja az MNKSZ főtitkárához hasonlóan, ezek üzemeltetésébe az érdekképviselet javaslata szerint a kereskedelmi egységek mellett be kell vonni önkormányzatokat, benzinkúthálózatokat, nyitott és zárt bevásárlóközpontokat üzemeltető vállalkozásokat is. Időszakos jelleggel akár fesztiválokra, fürdőhelyekre is telepítenének visszaváltó automatákat - sorolta Neubauer Katalin.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

znojmo, 2020.08.24 08:01

Életszerűtlen elképzelés amelynek költségeit megint a lakosság fizeti meg!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Elhetetlen, 2020.08.24 01:37

@mpapa: ** globálisan kell gondolkodni úgy, hogy a megoldás a társadalom legnagyobb részét lefedje.**. Ez igaz, de miből gondolod, hogy a társadalom legnagyobb része arra vágyik, hogy neki kelljen visszaváltani az üres akármiket, (utazás, idő), és nem arra, hogy egyszerűen elvigyék a háztól? Az elszállítás a társadalom teljes részének az igényét lefedné. A gyerek. Nem tudom, hol élsz, de itt nem tudom elképzelni, hogy a házban valamelyik tini bukna erre az ajánlatra. A takarítónőm, aki max. 4 órát tölt itt tízezerért, gondolod hogy a visszaváltásért kapott pénzért eltolna még egy órát? Te vagy nem itt élsz, vagy nem most.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2020.08.23 19:13

@Elhetetlen:
Nincs minden egyes esetre egy speciális megoldás, globálisan kell gondolkodni úgy, hogy a megoldás a társadalom legnagyobb részét lefedje. Különcök mindig vannak és az nem az általános eset, hogy valaki abszolút nem jár boltba.
Akkor a te esetedben az a megoldás vagy beledobod a kommunális szemétbe a betétdíjas terméket vagy a szelektívbe és benyeled a betétdíj veszteségét. A kényelemnek mindig meg volt és lesz az ára. Neked a betétdíj lesz a veszteség.
Persze ha nagylelkű vagy, beszél a házban valamelyik gyerekkel akinek van fogadókészsége a visszaváltásra majd odaadod neki. Ő pedig visszaváltja és hozzájut némi zsebpénzhez. Jól jár a környezet és a gyerek is, win-win a szituáció. A kényelemnek pedig megfizetted az árát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2020.08.23 17:21

@antitroll:
https://index.hu/mindekozben/poszt/2020/08/22/oriasi_szemetgat_keletkezett_a_sajon/

Az előbbiek alapján... mennyi pénz van itt egy kupacban!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2020.08.23 16:43

@Elhetetlen:
"Több, mint két éve nem voltam boltban. Házhoz hoznak mindent, de egyetlen árukiszállító sem viszi el az üres flakonokat, dobozokat, üvegeket. A vendégeim már megszokták, hogy mikor mennek el, leviszik a szemetemet a telepített kukákba, de az túlzás lenne, ha arra kérném őket, hogy menjenek valamelyik távolabbi boltba, és váltsák vissza, amit lehet, toljanak el még egy csomó időt."

Erre nekem meg volna a megoldásom. Minden magyar forgalomba kerülő PET palackra, Tetra Pak és fémdobozos italra kinyomnék mondjuk 60 Ft betéti díjat. A magyar eredetű palack egyedi jelölést kapna. Ebből 30 forintot kapna vissza aki visszaviszi, 30 forintot akik begyűjti és hasznosítják.
Ennek komoly hatása lenne a környezetszennyezésre is.
Például ha Te nem akarsz vele foglalkozni, biztos lehetsz benne, hogy számos szegény, vagy akár hajléktalan azonnal lecsapna a hulladékodra, mint zsákmányra. Ahogy én szoktam mondani, ha leejted, nem fog koppanni, mert útközben elkapná valaki. Értéke lenne a most értéktelennek tartott szemétnek.
Nem lennének tele az utak mellett az árkok ilyen hulladékkal, az élővizekben is kevesebb lenne. Ha hasonló elvet lehetne érvényesíteni a határokon kívül, akkor pláne drasztikusan tisztulna a környezetünk.
Ha visszavinnéd az én "szabályaim" szerint a palackokat és dobozokat, akkor csak 30 forinttal drágulna számodra az ára. Szerintem ennyit megér, hogy ne lepjen el minket a szemét.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html