Kötelező EU-pénzt használni a megyei jogú városok fejlesztésére

Bár eddig is volt egy erős elvárás a kormány részéről arra, hogy a Modern városok programban a megyei jogú városok projektjeit lehetőleg EU-pénzből finanszírozzák, de most egy friss kormányhatározat lényegében kötelezővé teszi az uniós források bevonását ott, ahol csak lehetséges. Ezzel párhuzamosan módosítani kell az integrált területi programokat.
portfolio.hu, 2016. július 31. vasárnap, 15:09
Fotó: Napi.hu

A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormány 1418/2016. (VII. 29.) számú kormányhatározata "a Modern Városok Program keretében végrehajtandó fejlesztések megvalósításáról" címmel, amely azt rögzíti, hogy a kormány

 

  • egyetért azzal, hogy a Modern Városok Program keretében megvalósuló azon beruházások, amelyek költségei elszámolhatóak valamelyik operatív programban, kizárólag európai uniós alapokból származó támogatások bevonásával valósuljanak meg
  • felhívja a Miniszterelnökséget vezető minisztert és az irányító hatóságokért felelős minisztereket, hogy a Modern városok program keretében tervezett fejlesztések tekintetében az operatív programokhoz történő illeszkedés vizsgálatát tegyék meg. Ezen feladatkörért a Miniszterelnökséget vezető miniszter és az érintett miniszterek a felelősek, a határidő pedig folyamatos.
  • felkéri az érintett megyei jogú városok önkormányzatait, hogy a nemzetgazdasági miniszter bevonásával, kezdeményezzék az integrált területi programok módosítását azok felülvizsgálata során. Itt Varga Mihály felelős, a határidő pedig szintén folyamatos.
  • felhívja a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy a feladat végrehajtásáról számoljon be a kormánynak. Ezért Lázár János a felelős és első alkalommal 2016. október 31-én kell beszámolnia, azt követően pedig félévente.

HOZZÁSZÓLÁSOK