Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Rétvári Bence expozéjában kiemelte: Magyarország közegészségügyi-járványügyi helyzete stabil, de nem lehet figyelmen kívül hagyni a migrációs nyomásból fakadó, nyilvánvalóan fokozódó járványügyi kockázatot. Ez a kockázat több tényezőből áll: nem ismerik, nem ismerhetik az országba érkező migránsok korábbi betegségeit, a megkapott védőoltásait, és az sem tudható pontosan, hogy az országban, ahonnan jöttek, milyen a közegészségügyi-járványügyi helyzet - mutatott rá.

Megjegyezte: az Országos Tisztifőorvosi Hivatal tájékoztatása szerint az idén eddig kevesebb mint 1400, szeptemberben pedig mindössze 230 menekültstátusért folyamodó ember vett részt szűrővizsgálaton a jogszabályban meghatározott betegségekkel összefüggésben.

Bene Ildikó, a Fidesz vezérszónoka szerint a migrációs nyomás indokolttá teszi a törvénymódosítást. Értékelése szerint a helyzetnek komoly járványügyi kockázata van, de a hatóságok megfelelően kezelik azt, Magyarországon stabil a közegészségügyi, járványügyi helyzet.
A módosítás az egészségbiztonság színvonalának fenntartását szolgálja - hangoztatta a kormánypárti politikus, hozzátéve: el kell kerülni, hogy Magyarországon hosszú ideje nem ismert betegségek újból előkerüljenek.