Kötvényvásárlással segíti a bankokat az állam

Újabb gazdaságvédelmi intézkedésként 150 milliárd forint értékű kötvényt bocsáthatnak ki a bankok – adta hírül a Pénzügyminisztérium. A kötvényeket a magyar állam vásárolja meg.
Szabó Dániel, 2020. május 7. csütörtök, 12:41
Fotó: Getty Images

A Magyar Közlönyben megjelent a kormány legújabb gazdaságvédelmi intézkedése, amely a mellett, hogy közvetve segíti a bajba jutott családokat és cégeket, a pénzügyi közvetítő rendszer stabilitásának további erősödését is biztosítja. A pénteken hatályba lépő kormányrendelet szerint összességében legfeljebb 150 milliárd forint értékű kötvényt bocsáthatnak ki a pénzintézetek.

A közlemény szerint a régióban a magyar bankrendszer az egyik legstabilabb és legszilárdabb rendszer. Az elmúlt év az egyik legeredményesebb éve volt az országban működő pénzintézeteknek. A magyarországi bankszektor egyre stabilabb működését biztosítja a most megjelent kormányrendelet, amely az Európai Unió szabályozásának megfelelően kötvény kibocsátását teszi lehetővé a hitelintézetek részére. A kötvény kibocsátáskori futamideje legfeljebb hét év lehet, a keretösszege pedig összesen legfeljebb 150 milliárd forint.

A kötvényeket a magyar állam vásárolja meg, ha a kibocsátás körülményei megfelelnek a kormányrendeletben foglalt szigorú követelményeknek, így például a hitelintézet jelenlegi és jövőbeni fizetőképességének biztosítottnak kell lennie. A kötvény csak a koronavírus-járvány okozta károkra használható fel, a korábban keletkezett veszteségek finanszírozására nem. Az elővigyázatossági szempontból kibocsátott kötvény, amelynek összege bankonként legfeljebb 50 milliárd forint lehet, megerősíti az igénybe vevő intézet tőkehelyzetét és hitelezési kapacitását. Az MNB mint felügyeleti szervként vizsgálja meg a hitelintézetek kötvénykibocsátásra irányuló kérelmét.

Az intézkedés célja a koronavírus-járványnak a hitelintézetet érintő hátrányos hatásainak a megelőzése, enyhítése mellett az is, hogy segítse a bajba jutott családokat, cégeket. A járvány következő szakaszában, a gazdaság élénkítésében jelentős feladat hárul a bankokra. A pénzintézeteknek folytatniuk kell a hitelezést, ami hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország a lehető leghamarabb kilábaljon a Covid-19 okozta gazdasági válságból, és az EU egyik legnagyobb gazdasági növekedésével bíró tagállama legyen - írta a PM.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

LenovoR61, 2020.05.10 18:50

talán ott kellene kezdeni hogy a sok léhűtönek nem 1,5 millió fizetést ezek a kicsi emberek minden szemét bukott képviselöt fellvenni titkárnöt mindenkinek és nem az állampolgár pézéből duhajkodni. ha csőd akkor legyen csőd majd jönn másik tolvaj.Van Izraelben elég .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html