Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Baráti kapcsolatok szálai rajzolódnak ki a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 5. számú választókerületbe érkező európai uniós források felhasználásának hátterében - írja a 24.hu. A térség országgyűlési képviselője 2014 óta a fideszes Kovács Sándor, akinek birtokán csaknem 60 millió forint vissza nem térítendő támogatásból létesült turisztikai birodalom.

Kovács lakhelye az alig ötszáz lelkes Géberjén, ahol 2007-ben hozta létre a községben a "Jót s Jól" a Szatmári Kistérségben Egyesületet. A főként megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató egyesület azóta hatalmasra nőtt. Géberjénbe és a térségbe ugyanis az elmúlt években több milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás érkezett. A pénzek döntő többségét a községben az egyesület nyerte el, amely aztán közbeszerzéseken választotta ki a beruházások kivitelezőjét.

Például 2017-ben arra nyert csaknem 170 millió forintot a "Jót s Jól", hogy a központjukként működő nappali foglalkoztató intézményt bővítsék. A beruházásra 2018-ban kiírt - hivatalosan nyílt, valójában meghívásos - közbeszerzési eljárásra egyetlen cég jelentkezett, a GÉ-65 Mérnökiroda Kft., amely megnyerte a pályázatot. Csakhogy e cég tulajdonosa és a pályázatot kiíró egyesült vezetője - Kovács Sándor felesége - ekkor már két éve üzlettársak voltak egy közös tulajdonú ingatlankezelő vállalkozásban, a Gakoma Kft.-ben.

A GÉ-65 Mérnökiroda Kft. tulajdonosa Galambosi Csaba. Arról, hogy a közbeszerzési siker nem összeférhetetlen-e azzal, hogy Galambosi a fideszes képviselő feleségének az üzlettársa, Kovács Sándor azt közölte, nem gondolják annak, de az összeférhetetlenség megszüntetésére megindultak a tárgyalások. A feleség és Galambosi közös kft.-jének vagyonfelosztása is meg fog történni. A GÉ-65 Mérnökiroda Kft. azt elmúlt években összesen 13 közbeszerzést nyert el egytől egyig olyan településeken, amelyek Kovács Sándor választókerületéhez tartoznak. A pályázatok összértéke meghaladja az egymilliárd forintot.