BUX

Kovács Árpád: elkoptatható az államadósság

Az államadósság "elkoptatható", középtávon levihető egy, a GDP-hez mérten elviselhető arányig - mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke az Állami Számvevőszék által "Az államadósság-mutató mérséklésének középtávú perspektívái" címmel rendezett csütörtöki konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón.

MTI, 2014. június 12. csütörtök, 15:46

A Költségvetési Tanács (KT) elnöke kifejtette: az államadósság finanszírozását tekintve Magyarországnak évente mintegy 5000-6000 milliárd forint tőketartozást kell megújítania, emellett körülbelül évi 1000 milliárd forintot tesz ki az államadósság menedzselésének költsége, beleértve a kamatokat, a banki költségeket, és a csődkockázati felárra (CDS-re) fordított kiadást. Ezt a mintegy 1000 milliárd forint kiadást az adott évi költségvetések biztosítják, a költségvetések elsődleges egyenlege ugyanis évek óta többletet mutat, a költségvetés nem túlköltekező - emelte ki a KT elnöke. Kovács Árpád szerint belátható időn belül az államadósság GDP-hez viszonyított mértéke 60 százalékig levihető, de eleinte a csökkenés nagyon szerény mértékű lesz.

Elmondta: reálisnak mondható a kormány középtávú terve, az, hogy az államadósság GDP-hez mért aránya 2017 végére 76 százalékra mérséklődhet.

A KT elnöke elmondta: most az a törvényi előírás, hogy az államadósságnak a bruttó hazai termékhez viszonyított arányát egy adott naptári naphoz igazítva kell megvizsgálni, így előtte lehet a kívánt szintnél nagyobb is. Az államadósság a mostani körülmények között menedzselhető - mutatott rá Kovács Árpád.

Elmondta: az egyes éves költségvetések bevételei a büdzsé nettó kiadásait fedezik, ráadásul a kiadási oldalon nincs további, lényegi mozgástér, így ahhoz, hogy az államadósság érdemben csökkenjen a bruttó hazai termékhez mérten, a GDP-nek kétszer gyorsabban kellene emelkednie, mint a nominális államadósságnak.