Kovács Árpád: harmadszor már nem bírjuk ki

Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke a HVG-nek adott interjújában a költségvetési problémákról, és azok lehetséges megoldásairól beszélt.
NAPI Online, 2007. szeptember 13. csütörtök, 12:36
Fotó:

Az Állami Számvevőszéknek a 2006-os költségvetés végrehajtásáról és a privatizációs folyamatról szóló beszámolója a korábbiaknál jóval élesebb bírálattal állt elő. Az ÁSZ által a 2006-os költségvetésben kiemelt problémák már 2005-ben láthatóak voltak, ám az akkori költségvetést részben megmentette a Budapest Airport privatizációja, illetve annak elszámolása - számolt be az ÁSZ elnöke.

Kovács Árpád úgy vélekedik, "privatizáció nélkül már összeomlott volna a gazdaság", hiszen az ebből származó bevételeket arra használták fel a kormányok, hogy ezzel foltozzák be az államháztartásban jelentkező lyukakat, illetve finanszírozzák az elavult szolgáltatásokat.

A jelenlegi kormány a költségvetés problémáját rossz irányból közelíti meg akkor, amikor először az Országgyűlés Költségvetési Hivatalának felállításáról tárgyal ahelyett, hogy egy szabályalapú költségvetés létrehozásán munkálkodna. "Dönteni kell a költségvetési szabályokról, például a kiadási plafon meghatározásáról több évre előre, a hazai össztermékhez viszonyított államadóság csökkentési üteméről", és csak ezt követően lehet arról tárgyalni, hogy milyen intézményi keretek között történjen meg ezeknek a szabályoknak az ellenőrzése - jelentette ki Kovács Árpád.

A költségvetési hivatalról szóló pártközi tárgyalások következetlensége jól megmutatkozik abban, hogy a pártoknak "fogalmuk sincs, mennyibe kerül majd a (hivatal) működtetése, és hogy milyen eredményt várunk tőle" - fejtegette Kovács. Amennyiben a költségvetési hivatal létrehozásáról idén döntés születik, a megszervezése a jövő évben lezajlik, a működését 2009-ben meg is kezdheti. "Az alapvető probléma, hogy nincs még eldöntve, milyen feladata, jogosítványa legyen a hivatalnak vagy a tanácsnak" - mondta az Állami Számvevőszék elnöke.

A költségvetési hivatal létrehozása csak akkor járhat sikerrel, ha az erősebb jogosítványokkal rendelkezik majd, mint a számvevőszék. Amennyiben a makroszinten, a hiány- és adósságmutatók alapján hiteltelennek minősített költségvetés-tervezetet a hivatal visszadobhatná, azaz a számvevőszéknél erősebb felhatalmazást kap - vélekedett Kovács Árpád - érdemes azt létrehozni. "Csak az eddigi pályáról szálljunk le, amely minden negyedik évben költségvetési túlköltekezést és ígérgetési versenyt hoz, mert ezt harmadszor már nem bírjuk ki" - summázta tapasztalatait a 2009-ben leköszönő számvevőszéki elnök.

HOZZÁSZÓLÁSOK