Kovács Árpád: uniós pénz nélkül is 2,5 százalék lenne a növekedés

A költségvetés pozícióin jól látszik, hogy a stabilitási és a növekedési fordulat megtörtént, ezt követően a fenntarthatóság megteremtésén kell dolgozni, hatékonysági fordulatra van szükség - mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács (KT) elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerdán.
Szász Péter, 2017. december 27. szerda, 12:55
Fotó: Napi.hu

Kovács Árpád szerint saját erőből, uniós források nélkül nagyjából 2,5 százalékkal képes bővülni a magyar gazdaság, "ezt kell felvinni legalább 3,5 százalékra".

A KT elnöke "álságos kritikának" nevezte azokat a véleményeket, miszerint a magyar gazdaság nem növekedne uniós források nélkül. A tavalyi év megmutatta, hogy közösségi források nélkül is 2 százalék felett gyarapszik a GDP - húzta alá.

Az Európai Unióból nagyjából annyi pénz érkezik az országba, amennyit a pénzpiacról felvett adósság után kamatra fizetni kell - mutatott rá Kovács Árpád.

A tanács elnöke arra is kitért: a magyar gazdaságpolitika mozgástere összehasonlíthatatlanul nagyobb a 2010-esnél, amit az is mutat, hogy a költségvetésből a kormány képes megelőlegezni a később beérkező uniós forrásokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK