Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kacifántosan megfogalmazott határozati javaslatot terjesztett be a Kövér László vezette Házbizottság a parlament elé. A szöveg szerint az ún. tárgysorozatba-vételre (azaz a napirendre kerüléshez nélkülözhetlen döntésre) előírt határidő:

"az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében 2020. március 11-én kihirdetett veszélyhelyzet megszűnését követő napon - ha ez a nap rendes ülésszakok közötti időtartamra esik, akkor az ezt követő rendes ülésszak első napján - kezdődjön újra azzal, hogy a veszélyhelyzet fennállása alatt önálló indítvány előterjesztőjének a tárgysorozatba vételre kijelölt bizottság elnökéhez intézett írásbeli kezdeményezése alapján tárgysorozatba vételre kijelölt bizottság, a HHSZ 58. § (5) és (8) bekezdése szerinti jogosultnak a tárgysorozatba-vételi kérelem benyújtását követően a Törvényalkotási bizottság elnökéhez intézett írásbeli kezdeményezés alapján a Törvényalkotási bizottság a kezdeményezés benyújtásától számított 30 napon belül határoz az önálló indítvány tárgysorozatba vételéről."

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a parlament a veszélyhelyzet alatt nem normális ülésrendben működik, és a szakbizottságok a házszabály 58. § (2) bekezdése szerint csak annak lejárta után foglalkozhatnának a beadott javaslatokkal. A javaslat mellőzi a szakbizottságokat, és kizárólag a csaknem 40 fős országgyűlési csúcsbizottság, a Törvényalkotási bizottság hatáskörébe utalja azt a kérdést, hogy mely javaslatok kerülhetnek a ház elé. Ehhez az eljáráshoz egy független képviselőnek eleve négy másik képviselő által támogatott kérelem szükséges.

A parlamentben már a héten tárgyaltak egy 4/5-ös többségű törvényt, amelyet az ellenzéki képviselők nem támogattak. A javaslat meg nem határozott időre hosszabbítaná meg a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetet, és így a rendeleti kormányzás lehetőségét. Viszont jövő héten a törvényt már kétharmaddal megszavazhatják a kormánypártok.