Kövér: katasztrofális hiba volt a sorkötelezettség eltörlése

Kövér László katasztrofális hibának tartja a sorkötelezettség magyarországi eltörlését, a visszaállítását azonban véleménye szerint jelenleg egy uniós tagállam nem tudná hatékonyan megoldani, ahhoz összeurópai döntésre lenne szükség. Az Országgyűlés elnöke az Új Néplap szombati számában megjelent interjúban arról is beszélt: a Fidesz nagy előnye, hogy a párt politikai értékrendje régóta egységes, nincsenek törésvonalak a szervezeten belül.
MTI, 2016. január 16. szombat, 15:43
Fotó: Napi.hu

Kövér László a Tisza-parti városban tett pénteki látogatásán a Jász-Nagykun-Szolnok megyei napilapnak adott interjúban elmondta: a sorkötelezettség eltörlése miatt kialakult helyzet orvoslásához sokkal több energiára lesz szükség, mint amennyit a sorkötelezettség fenntartására kellett volna fordítani.

Hozzátette: ha ma - anélkül, hogy jelentősen megváltozna a közgondolkodás - vissza akarnák állítani a sorkatonaságot, az erősítené a sorköteles fiatal férfiak elvándorlását azokba az országokba, ahol ezt még nem tennék meg.

Kövér szerint vagy összeurópai döntés értelmében állítják vissza a sorkötelezettséget Európa nyugati csücskétől a keletiig, vagy sehogy. Számára egyértelmű - mondta -, hogy Európa és Magyarország azzal is erősebbé válna, ha ez megtörténne. A házelnök szerint a terrorizmus és az illegális migrációval összefüggésben terjedő bizonytalanság miatt egyáltalán nem kizárt, hogy a nem túl távoli jövőben sor kerül a sorkötelezettség visszaállítására.

A házelnök elmondta: Simicskó István honvédelmi miniszter kezdeményezésére a kormányban jelenleg azon dolgoznak, hogy a haderőre szánt költségvetés növelésével összhangban - amit Magyarország a NATO-csatlakozásakor vállalt - a honvédség létszámát is bővítsék. Ez azonban elsősorban az önkéntes tartalékosok számának növelését jelenti - fűzte hozzá.

Kövér László kitért a belpolitikai erőviszonyokra is. Ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy elemzők szerint mindenki a Jobbikot látja a Fidesz-KDNP egyetlen potenciális kihívójának, de szerinte a baloldalra leadott voksok aránya összességében meghaladhatja a Jobbikra leadottakét.

A házelnök szerint semmi jele nincs, de nem kizárható, hogy 2018-ra a baloldal ismét "egységesen össze tud állni". Kiemelte: nem érdemes foglalkozniuk a lehetséges riválisaikkal, azzal kell törődniük hogy mit tudnak tenni az ország, az emberek boldogulásáért.

Kövér László azt mondta: a Fidesz nagy előnye, hogy a párt politikai értékrendje régóta egységes, nincsenek törésvonalak a szervezeten belül. A változást a generációváltás jelenti a párton belül, mert a fiatal demokraták mára a honi politika "nagy öregjeivé" váltak - fogalmazott. Hangsúlyozta: ez a változás együttműködés keretében, tervezetten megy végbe, egyre föntebb jutnak a párton belül a fiatalok, például Kubatov Gábor és Gulyás Gergely is tagja a párt elnökségének.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2016.01.17 13:52

@rw2:

Bizony, jól mondod, Zuglói Magyar Nemzeti Válallkozó.

Nagyon jól mondod.

Azt nem tuddom, mit is modasz és miért ( te tudod? ), de nagyon jól, nagyon, nagyon jól mondod...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2016.01.17 13:06

@Bulemia: te már évekkel ezelőtt erre a sorsra jutottál, úgyhogy nem hiszem hogy mérvadó lenne a véleményed e-tekintetben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

acdc, 2016.01.17 12:44

@Abbe: Kis honvédségnél is lehet nagy lóvét elherdálni, meg sokat lopni.
watch?v=sMP2MDSaqP0
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2016.01.17 11:58

A szochazás kijelentésének több oka is lehetséges:

Erős benne a nosztalgia a létező szocializmus iránt - családi háttér...
Szokás szerint meggondolatlanul hőbörög.
Jobb, ha az ifjúság maradéka is külhonba távozik, több a hazautalt pénz.
Mivel leszűkül ill. megszűnik az EU-tól lenyúlható pénz már nem annyira érdekes a kormányzás...

Előre bocsájtom, hogy annak idején lehúztam a 24 hónapomat a korabeli hadseregben.
Itt világossá vált, hogy a nagy pénzek felelősség mentes elherdálásának tökéletes terepe a katonaság....

Miért szeretné mégis a sorozást ez az eszement:
Még többet szeretnének lopni abból a kevésből ami megmaradt...
Olyan kurucosan hazafias lelkületet adna, lehetne nagyívű nemzetmentő szózatokat ejteni:)
El lehet tüntetni egy jó csomó munkanélkülit a statisztikából, még közmunkás bért sem kellene fizetni.

Annak idején a szoci hadsereg feladata a nyugati, és részben a déli határ védelme volt, alig egy óra időtartamra...Adva volt ugye a láncos kutya, és a már akkor is dögrováson lévő nyugati imperializmus:)) Most ott - állítólag - barátok laknak közös védelmi egységben....

A mai gazdasági helyzetben lehetetlen lenne egy ütőképes hadsereget felállítani.
Egy látszat katonaság felesleges csak azért, hogy néhány harci marci kiélhesse ösztöneit...

Egy kötelező sorkatonaság bevezetésével a védelmi képesség semmit nem javulna, mert a többség ott sumákolna ahol csak lehet. Aki harcászkodni akar most is teheti. Akkor jelentkezik a hivatásos állományba amikor csak akar...

Ajánlanám a kuruc idők nótáját: " csak az jöjjön katonának aki ilyet szeret" Aki nem akar az ott árt, ahol tud....

Végül egy vicc: Ede bácsi mit csinált a középkorban? Végvári harcos voltam.. Amelyik várban én harcoltam, annak vége volt:))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2016.01.17 09:21

Valóban hiszen pont Kövér az akit be kellene hívni 3 év kötelező sorkatonáskodásra !

Úgy tünik, hogy nem tudja elfelejteni a kádárizmust és a dicső néphadsereget a volt MSZMP KB.-s titkárunk... a varsói szerződés és a kommunizmus sose hal meg..

Egyébiránt meg arra sincs pénz pláné technikai háttér hogy a meglévő pár száz katona tisztességesen ki legyen képezve ! Még a tankokat is eladták fillérekért pár éve úgyhogy jobb ha hallgatnak !

Szóval ez nagyon szánalmas így !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html