BUX
38812

Kövér magyar gyerekek - több lány dohányzik

A 7-18 éves korosztály negyede számít Magyarországon elhízottnak vagy túlsúlyosnak. A fiatalok az életkor előrehaladtával mind kevesebbet mozognak, ráadásul további egészségügyi kockázati tényezőként megjelenik a cigarettázás szokása is.

NAPI Online, 2006. március 22. szerda, 14:18

Az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) a Nestlé Hungária Kft. támogatásával 2005 szeptemberében átfogó, reprezentatív felmérést indított a fővárosban a 7-18 éves tanulók körében. Az OÉTI szakemberei megállapították, hogy a fiúk mintegy 18 százaléka túlsúlyos és 7 százaléka elhízott, míg a lányoknál a túlsúlyosak aránya megközelítően 20 százalék és az elhízottaké meghaladja a 6 százalékot. (Az elhízást mérő műszert a Nestlé biztosította.) Az állóképesség mind a soványakban, mind az elhízottakban kisebb volt a kívánatosnál.

A vizsgálat eredménye szerint a felső tagozatos általános iskolások táplálkozásában már jelen vannak a felnőttkorra jellemző szokások kezdeményei, például a tej- és tejtermékek, zöldség- és gyümölcsfélék nem megfelelő mennyiségű, valamint a húskészítmények, zsiradékok és édességek túlzott fogyasztása, kiegészülve a korcsoportra inkább jellemző tésztafélék, és a cukrozott üdítőitalok preferenciájával. Az energia és az energiát szolgáltató makrotápanyagok, tehát a fehérje, zsír és szénhidrát esetében jellemzően megfelelő volt az iskolások ellátottsága, csak mintegy 5-7 százalékuk esetében kell hiányos, és 5-15 százalékuk esetében túlzott bevitellel számolni.
Kedvező irányú változás, hogy a barna kenyerek, gyümölcs- és zöldséglevek emelkedő arányban szerepelnek az iskolások étrendjében.

A kérdőíves kutatás eredménye szerint az életkorral együtt nő a lakásban eltöltött, és csökken a sétára és a sportra fordított szabadidő. Szabadlevegőn a tanulók általában 1-2 órát töltenek, sokan közülük azonban csak iskolába menet. A napi testmozgás, testedzés alig több mint a serdülők felére jellemző. A 7-14 éves tanulók fele nem elégedett saját testével - a lányok között magasabb az elégedetlenek aránya -, sokan fogyni szeretnének, mi több, 20-30 százalék már fogyókúrázott is. A felső tagozatos gyermekek nem étkeznek naponta ötször, sőt gyakran még a háromszori főétkezés követelménye sem teljesül. A válaszok alapján az is kiderült, hogy a serdülő fiúk több mint 5 cigarettázik rendszeresen, míg a lányoknál ez az arány 10 százalék felett van. A kipróbálók jóval többen vannak: a 11 évesek több mint tizede, a 8. osztályosok fele tartozik ide.