Áprilisban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 5,6 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 3,8 százalék. A legalacsonyabb értékekkel továbbra is Győr-Moson-Sopron megye rendelkezett - írta az MTI az NFSZ a honlapjára hivatkozva.

Áprilisban 39,7 ezer álláskereső kérte nyilvántartásba vételét a kirendeltségeken, 8,9 százalékuk első alkalommal regisztrált. Az új belépők száma az előző évinél 5,6 százalékkal kevesebb volt. Az álláskeresők 9,6 százaléka, 24,7 ezer volt pályakezdő. A legtöbb pályakezdő fiatalt Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tartották nyilván, de Hajdú-Bihar és Baranya megyében is jelentős a regisztrált pályakezdő álláskeresők száma.

Az év negyedik hónapjában 38,8 ezer volt a 25 év alatti és 62,3 ezer az 55 év feletti álláskeresők száma, arányuk 15, illetve 24,1 százalékot tett ki.

Az álláskeresők 27,9 százaléka - 73,9 ezer ember - tartósan, több mint egy éve keresett munkát, ez 10,2 százalékponttal jobb arány az egy évvel korábbinál.

Áprilisban 140,1 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, 45,5 százalékuk álláskeresési ellátásban, a többiek szociális jellegű támogatásban részesültek. Az álláskeresők 45,7 százaléka semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott.

A foglalkoztatók 39,5 ezer új betölthető álláshelyet jelentettek be áprilisban, ezek 52,6 százalékához igényeltek támogatást. Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 20,8 ezer volt, amelynek 59,6 százaléka a közfoglalkoztatáshoz tartozott.

Áprilisban 142,2 ezer álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből 78,6 ezer betöltetlen maradt.

Az év negyedik hónapjában 261 munkavállaló csoportos létszámleépítését jelentették be a foglalkoztatók. Az elbocsátások a szektorok közül a haszonállat-eledel gyártását, a szakmai középfokú oktatást, a vegyes termékkörű nagykereskedelmet, a televízió műsor összeállítását, szolgáltatását, valamint a közúti szállítást, területileg pedig Hajdú-Bihar megyét, Budapestet, valamint Csongrád és Baranya megyét érintették.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt munkanélküliségi ráta 3,9 százalékos volt a 2018. január - márciusi gördülő negyedévben, a 15-74 éves népességből 177,9 ezren voltak munka nélkül. A ráta az előző év azonos időszakához képest 0,6 százalékponttal csökkent.

Fotó: Shutterstock