Ez derült ki Chrystia Freeland kanadai külkereskedelmi miniszter és Sigmar Gabriel német gazdasági miniszter, alkancellár közös sajtótájékoztatóján, amelyet csütörtökön tartottak Montrealban a kétoldalú tárgyalások után.

Freeland leszögezte, hogy nem az öt évig tartó egyeztetések után 2014-ben lezárt megállapodás újratárgyalásáról van szó.

"A célunk, hogy egy méltányos és korszerű szabadkereskedelmi megállapodás létrejöttét segítsük elő, nem egyszerűn egy szabadkereskedelmit" - hangoztatta a német alkancellár, aki szerint az egyezmény aláírása előtt a kanadai kormány és az Európai Bizottság egy "jogi nyilatkozatban" teszi közzé a tisztázó magyarázatokat.

Németországban éles viták tárgya a CETA, amelynek ellenzői attól tartanak, hogy általános deregulációt von maga után és korlátozza a nemzeti kormányok mozgásterét a megállapodás életbe lépése. A tervek szerint szombaton több német nagyvárosban tüntetést tartanak a Kanadával kötendő szabadkereskedelmi megállapodás elleni tiltakozás jegyében.

A szakszervezetek tisztázni akarnak bizonyos dolgokat a beruházások és a munkaügyi jogok védelmét, valamint a közszolgáltatásokat és a közbeszerzéseket illetően - emlékeztetett Sigmar Gabriel, hozzátéve, hogy a magyarázatok segítenek majd meggyőzni a szakszervezeteket a megállapodás előnyeiről.

A tervek szerint az Európai Unió és Kanada október végi csúcstalálkozóján írják alá a szabadkereskedelmi megállapodást, majd a nemzeti parlamenteknek is ratifikálniuk kell az egyezményt, hogy törvényerőre emelkedjen. A baloldali erők egy része, környezetvédők és populista mozgalmak azonban nem elégedettek a megállapodás kidolgozott szövegével.