Közel öt tucat adót nyögnek a magyarok

Magyarországon jelenleg 58 adófajta van, ami eggyel kevesebb mint az előző évben volt. A csökkenés viszont csak technikai jellegű, miközben továbbra is él a háztartási alkalmazottak után fizetendő díj vagy az újonnan bevezetett plakátadó - összegzi a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.
Domokos Erika, 2018. március 20. kedd, 11:18
Fotó: Shutterstock

A jövedéki adó újraszabályozásának köszönhetően formálisan megszűnt az energiaadó, ezért idén ismét eggyel kevesebb, összesen 58 adó létezik hazánkban - írja közleményében az ügyvédi iroda.

Más kérdés, hogy - miként azt a jövedéki adó esete is mutatja - számos jogszabályban több, egymástól eltérő jellegű adó is felfedezhető. Erre kiváló példa a helyi adókról szóló törvény idén január 1-jétől hatályos módosítása, amely az építményadó keretében bevezette a "plakátadót". Ez a reklámhordozót mint új adótárgyat nevesíti és arra az önkormányzatoknak négyzetméterenként 12 ezer forintos maximális adómértéket enged megállapítani. Mivel azonban ennek sem a tárgya (ingatlan) sem az alapja (terület) nem tér el jelentősen az építményadóétól, ezért külön adófajtának nem tekinthető - írják a szakértők.

Még több áfa

A bevételi lista tetején nincs meglepetés: az áfából 2017-ben több mint 3500 milliárd forint bevétele származott a költségvetésnek. Ez az adónem az előző évhez képest úgy produkált 7 százalékos bevételnövekedést, hogy közben folyamatosan bővül a kedvezményes termékek, szolgáltatások listája. Míg ennek részben oka lehet a növekvő fogyasztás és a lassanként beinduló infláció is, legalább ilyen fontos a hatékonyabb beszedés. Az online számlázás évközi bevezetése ráadásul újabb lökést adhat az áfabevételek növekedésének.

Tao: kicsi a bors, de erős

2017-től a korábbi 10/19 százalékos sávos mértékről 9 százalékosra csökkent a társasági adó. Mindeközben az abból származó bevétel (mintegy 625 milliárd forint) az előző évihez képest relatíve kismértékben, 8,5 százalékkal csökkent és messze fölötte van a 2015-ös bevételi adatoknak. Ránézésre tehát a kevesebb lehet több is. Ugyanakkor a 2018-as, 40 százalékkal alacsonyabb bevételi előirányzat (363 milliárd forint) azt jelzi, hogy az időszakos, vélhetően a növekedési adóhitelből származó tételek jelentősebben torzítják az adatokat - áll a közleményben.

Eva, kata, kiva: átrendeződés

A kisadókat áttekintve szembetűnő, hogy tavaly először több bevétel (98 milliárd forint) származott katából mint evából (64 milliárd forint), miközben a kivából származó bevételek (22 milliárd forint) a megelőző évhez képest 65 százalékkal nőttek. Úgy tűnik, hogy az adókormányzat intenzív marketingkampánya lassan beérik és az adózók megértik-megszeretik az új, egyszerűsített adónemeket. Ugyanakkor a 2003-ban bevezetett evából még annak ellenére is jóval több bevétel származik, mint a kivából, hogy kifejezett adómegtakarítás már nemigen érhető el vele a társasági adóhoz képest - vélik a szakértők.

Láthatatlan mikroadók

Az adórendszer értékeléséhez továbbra is érdemes kiemelten figyelni a kisadók vagy kicsi bevételt hozó adók sorsát. Ebben a körben nincs változás, mert a háztartási alkalmazottak után fizetendő díj a 2017-es előzetes adatok alapján is hozta a negatív rekordot: ezúttal 29 millió forint bevételt termelt egy év alatt.

Mit hoz a jövő?

A jövő akár izgalmasan is alakulhat az adófajták szempontjából - véli az iroda. A választásra készülő egyes pártok ugyanis az adófajták csökkentését tűzték zászlajukra; miközben programjaikban legalább 9 új adónem ötlete is felmerül. Így nem kizárt, hogy jövőre olyan új adónemekkel találkozhatunk, mint a "spekulációs adó" vagy az "üvegházgáz-adó", esetleg a "lakatlansági díj".

Adónemek 2018
A forgalmazó és a befektetési alap különadójaKisvállalati adó
A magánszemély egyes jövedelmeinek különadójaKörnyezetterhelési díj
Általános forgalmi adóKörnyezetvédelmi termékdíj
Baleseti adóKözművezetékek adója
BányajáradékKulturális adó
Biztosítási adóMagánszemélyek kommunális adója
Cégautó-adóMunkaerő-piaci járulék
Ebrendészeti hozzájárulásNépegészségügyi termékadó
Egészségügyi hozzájárulásNukleáris hozzájárulás
Egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulásNyugdíjjárulék
Egyszerűsített vállalkozói adóPénzbeni egészségbiztosítási járulék
Élelmiszerlánc-felügyeleti díjPénzügyi szervezetek különadója
Energiaellátók jövedelemadójaPénzügyi tranzakciós illeték
ÉpítményadóRegisztrációs adó
Erdővédelmi járulékRehabilitációs hozzájárulás
Földvédelmi járulékReklámadó
GépjárműadóSzakképzési hozzájárulás
Gyógyszerforgalmazók különadóiSzemélyi jövedelemadó
Háztartási munka regisztrációs díjaSzerencsejáték-felügyeleti díj
Helyi iparűzési adóSzociális hozzájárulási adó
Hitelintézetek különadójaTáppénz-hozzájárulás
Hulladéklerakási járulékTársasági adó
Idegenforgalmi adóTávközlési adó
IlletékTelekadó
Innovációs járulékTelepülési adó
JátékadóTermészetbeni egészségbiztosítási járulék
Jövedéki adóTurizmusfejlesztési hozzájárulás
Kamarai hozzájárulásVám
Kisadózó vállalkozások tételes adójaVízkészlet-járulék
Forrás: Jalsovszky

A magyarországi adófajták számának felméréséhez természetesen nem mindegy, hogy mit minősítünk adónak. Nem minden, az állam irányában fennálló fizetési kötelezettség tekinthető adónak. Így például egy eljárási díj nem minősülhet adónak, miként például az autópálya-használati díj sem - jegyzik meg a közleményben. Ugyanígy, a klasszikus társadalombiztosítási járulékok szintén nem adók, mert azok tipikusan maximáltak, vagyis mértékük elvben igazodik az értük kapott szolgáltatáshoz.

A másik oldalról ugyanakkor adónak tekintettünk bizonyos olyan befizetéseket, amelyek ugyan nem közvetlenül az államnak fizetendők, de mégis államilag kikényszerített olyan befizetésről van szó, amely ellenszolgáltatásra nem jogosít. Ennek tipikus példája jelenleg a kötelező kamarai regisztrációs díj - hívják fel a figyelmet.

A kép forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MLB2018, 2018.03.24 09:27

@zana: Kínodban már lassan regényt írsz, te szerencsétlen világhülyéje. :))
Persze megint csak konkrétumot mellőző értelmetlen hablaty. Szitkozódás, hazudozás, gyűlölködés és persze seggfalás. Szóval a szokásos kétségbeesett hisztérikus öklendezés..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.03.24 08:31

A férgező, felszópó fiúcskázó, suttyózó és a többi megszólalt. Az oroszokat soha nem érdekelte semmi, még a saját katonáik élete sem drága. szórják lövik amit el akarnak pusztítani. tesztelik a legmocskosabb fegyvereiket, jó terep ez.
Persze, hogy szórják naná, nem lennének oroszok ha nem tennék, kő kövön ne maradjon ez a lényege az orosz hadviselésnek a hagyomány szerint,
Egy náci véleménye mit sem számít, aki volt más komcsi is. Mindig ott nyüzsögnek ezek, ahol embereket gyilkolnak, akkor is ha csak a híreket olvassák. Lélekben ott vannak és pusztítanak. A pusztítók a barátaik, a kazettás bombát szórók például! A foszforbombákat mondja "ti" szórtátok mondja. Egy fórumozó már csak szór ilyeneket vazze. No persze tudja, mindent tud, ő bejut vezetők szobáiba is meghallgatja, hogy a bankárelit hogy fenyeget.

Nem mellesleg fideszes témaeltérítő, bayerzsóti stílusban, kijárta a fideszes tanfolyamot....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2018.03.24 01:53

@V0LE: pontosan ugyanez elmondható rólad, azt csak rágod amit a szádba adtak, azt a felismerés ilyenkor mégsem talál meg. vajon miért az 1c/c-ért? de valójában leszarom.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

luki44, 2018.03.24 01:19

@V0LE: " A szavazofulkeben kitoltod a kis cetlidet, majd kifaradsz onnan es bedobod az urnaba"

Az az mikor kitoltod akor elmondod velemenyed aztan beledobod abba a dobozba. De ha neked a dobozba dobalas jelenti a szavazast akor jobb ha nem is foglakozol vele, ugyanis oda dobalhatsz feher papirt vagy ervenytelen szavazatot is ami ehyenlo a nem dobozba dobalasal.

@VOLE: "Ez a 3 szoros szorzo nem tudom hogy jott ki neked, de baromira nem igy van"

Mivel jelenlegi parlamentbe 199 kepvislobol 106 egyeni valasztokeruletbol es 93 az orszagos listas. Mivel te mindketore szavazol mig a lakcimel nem rendelkezo csak az orszagosra innen a kulombseg.

@VOLE: "Ezt is benezted. A kulfoldre koltozott magyarok tobb mint ezer milliardos nagysagrendben kuldenek haza penzt evente."

Hiaba kuld anyit haza ha nem magyar termeket vesz belole.

@VOLE: "Te meg azzal probalkozol itt, hogy neha veszel egy pirospottyost a helyi boltban? Lolbazz :D"

Ne becsuld le a kulhoni magyarok, magyarsagat. Ezek az emberek nem konyu korulmeneyk kozot 100 evig megoriztek nyelvuket szokasikat, valasukat es meg most is magyarnak tartjak magukat. Majd ha te nem kis pluszpenzert rohangalsz a vilagba hanem nehez korulmenyek kozot is kialsz a salyat mivoltodert akor kiabalj addig csak egy acsarkodo alando elegedetlen kozdeni nem kepes de alandoan mast hibaztato emberke leszel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

V0LE, 2018.03.23 21:04

@Bahnsteig_Eins: Meg jo, hogy videofelvetel is van a kazettas bombakrol:

https://444.hu/2016/06/21/az-orosz-teve-veletlenul-leleplezte-hogy-az-orosz-legiero-kazettas-bombakat-vet-be-sziriaban

https://index.hu/kulfold/2016/06/21/egy_putyinista_teve_veletlenul_leleplezte_az_orosz_terrorbombazasokat/

https://24.hu/kulfold/2016/06/21/sajat-kazettas-bombaikat-lepleztek-le-az-oroszok-az-allami-teveben/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html