BUX
40021

Közel százmilliárdnyi áfát csal el az agrárium

Szakmai szervezetek szerint évente 75 milliárd forintnyi áfát is elcsalhatnak az agráriumban - olvasható a Magyar Nemzetben.

NAPI, 2010. augusztus 6. péntek, 08:56

Szakmai szervezetek szerint évente megközelítőleg 70-75 milliárd forintnyi áfát csalnak el az agrárágazatban - írja pénteki számában a Magyar Nemzet. A lap által megkérdezett érdekképviseletek úgy látják, ennek egyik legfőbb oka az uniós szinten kimagasló, 25 százalékos magyarországi áfakulcs.

Obreczán Ferenc, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének főtitkára szerint a terménypiacon feketén értékesített, éves szinten 3-4 millió tonna áru minimum 25 milliárd forintos bevételkiesést okoz az államnak - írja a lap.

Óriási a feketekereskedelem aránya a zöldség-gyümölcs és a húsipari termékeknél is, szakmai szervezetek szerint az adócsalók aránya ezen a területen elérheti a 40 százalékot is. A fehérgalléros bűnözők a becslések szerint a húspiacon 20-23 milliárddal, a zöldség-gyümölcs ágazatban 20 milliárddal rövidítik meg a költségvetést - írja a lap.