Közelebb az S&P leminősítése - átmeneti forintesés (2.)

Az S&P a magyar BBB+ hitelbesorolás kilátását az eddigi stabilról a leminősítést valószínűsítő negatívra rontotta.
NAPI Online, 2008. március 14. péntek, 14:30
Fotó:

A hitelminősítő azzal indokolta döntését, hogy egyre nő kormányra nehezedő, a kiadások növelését célzó politikai nyomás, azaz romlanak a konszolidációjának kilátásai.

A világ legnagyobb hitelminősítője a pénteki londoni bejelentés szerint egyben megerősíti a közepes befektetői "BBB plusz", és az elsőrendű "A-2"-es hosszú, illetve rövid futamú szuverén adósi besorolásokat - közölte az MTI.

Az S&P kiemeli, hogy erősödik a költségvetési reformmal szembeni politikai ellenállás. Jóllehet a március 9-ei népszavazás kimenetele nem fogja érdemben növelni az idei államháztartási hiányt, mégis megerősíti, hogy "csökken a magyarok vágya a konszolidációs folyamat továbbvitelére".

A Standard & Poor's szerint a legutóbbi, "rosszul időzített" - a GDP-érték 0,7 és 1,4 százaléka közötti összegnek megfelelő - 2009-es adócsökkentési elképzelések is ebbe az irányba mutatnak.

A hírre az euró jegyzése hirtelen két forinttal ugrott meg, de csak átmenetileg, míg a BUX a kora délutáni stagnálást követően 0,8 százalékos mínuszba zuhant, majd napi maximumára, 22 286,91 pontra pattant vissza.

HOZZÁSZÓLÁSOK