Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A só ellen indít háborút az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A szervezet tagállamai megegyeztek abban, hogy 2025-ig 30 százalékkal csökkentik a sófogyasztást (sóbevitelt) világszerte - írja a WHO összeállítására hívatkozva az Élelmiszerbiztonsági Szemelvények, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szaklapja. Ha sikerül 30 százalékkal mérsékelni a sófogyasztás, akkor évente körülbelül 2,5 millió halálesetet lehetne megelőzni.

Az összeállítás szerint só vagy nátrium jelentős bevitele növeli a magas vérnyomás, a szívbetegségek és a stroke kockázatát. (Nátriumnál napi 2 grammnál, a só esetében pedig napi 5 grammnál nagyobb bevitel már problémás lehet)

"A sóbevitel a feldolgozott élelmiszerekből származhat, ha különösen magas a sótartalmuk, vagy gyakran, nagy mennyiségben kerülnek fogyasztásra (pl. kenyér vagy feldolgozott gabonaalapú termékek)" - derül ki a cikkből, amely szerint a legtöbb ember túl sok sót fogyaszt, átlagosan 9-12 grammot naponta.

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet honlapja szerint Magyarországon körülbelül 2,5 millió embernek van magas vérnyomása. Ez pedig összefügg azzal, hogy a magyar lakosság sóbevitele jelentősen az ajánlott napi 5 grammal szemben sokkal többet fogyaszt: a férfiak átlagosan napi 17 gramm, a nők pedig 12 gramm sót fogyasztanak.

Ha teszett a cikk, a Bukszát szeretheti a Facebookon is.