Közép-Magyarországra ért a H1N1

Az epidemiológiai központ jelentése szerint a múlt héten megháromszorozódott az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, a megbetegedési gyakoriság Közép-Magyarországon a legmagasabb.
Leszák Tamás, 2009. szeptember 18. péntek, 10:43
Fotó:

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint szeptember 7-e és 13-a között háromszor annyi beteg - mintegy 4 100 fő - fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, mint az előző héten. Jelentősen, 16-ra emelkedett az ÁNTSZ-nek jelentett légúti járványok száma, ezek közül eddig négy közösségi járványban bizonyították a vírus szerepét - közölte az Országos Epidemiológiai Központ.

A 158 elvégzett vizsgálat eredményei szerint a betegek 30 százaléka az új típusú A/H1N1 vírustól betegedett meg. A központ szerint e két tény arra utal, hogy hazánkban is megkezdődött az A/H1N1 vírus folyamatos terjedése a lakosság körében. A betegek mintegy felét a közép-magyarországi régióban regisztrálták.

Az országos átlagnál nagyobb megbetegedési gyakoriságot észleltek még Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is. Az orvoshoz forduló betegek több mint háromnegyede a gyermekek és a fiatal felnőttek köréből került ki. A jelentés írásáig a 14 közösségi, egy területi és egy családi járvány során összesen 560 megbetegedést regisztráltak: ezek 5 általános iskolában, 7 középiskolában, 1 óvodában és 1 általános- és középiskolában fordultak elő, vizsgálatok 5 járványnál igazolták influenzavírus jelenlétét.

A pandémiás vírus Budapesten két általános iskolában, Gödöllőn és Szegeden egy-egy középiskolában okozott bizonyítottan járványt. További 5 járványnál a beküldött minták vizsgálata negatív eredménnyel zárult, 6 esetben pedig még folyamatban vannak a vizsgálatok.

HOZZÁSZÓLÁSOK