Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar kormány tovább faragja a közmunkára szánt forintokat, így jövőre már csak 140 milliárd forint jut erre a célra. Ez 100 ezer ember foglalkoztatását teszi lehetővé, "amennyiben kedvezőtlenebb világgazdasági folyamatok nem jelentkeznek" - írta a napilap egy dokumentum nyomán, amelyben a Belügyminisztérium a települések vezetőit tájékoztatja a járási Start-közmunkaprogram 2020-ban várható változásairól.

A tárca adatbázisa szerint 2016-ban 340 milliárd forintot különítettek el a költségvetésben erre a célra, addig egy évvel később már csak nagyjából 320 milliárd forint jutott rá, míg a tavalyi büdzsében 225 milliárd, idén pedig 180 milliárd szerepelt ezen a tételsoron. Vagyis az elmúlt négy évben az Orbán-kormányok alatt csaknem megfeleződött a közmunkaprogramra szánt összeg, jövőre pedig még tovább csökken az erre fordítható keret. Míg 2016 januárjában még több, mint 200 ezren dolgoztak ilyen programokban, addig jövőre ennek a létszámnak bevallottan a felével számolnak.

Bár a közmunkások egy töredékét felszívhatta az elsődleges munkaerőpiac, az áttörés csak keveseknek sikerült. A tárca anyagában is olvasható, hogy az elmúlt időszakban megfordult a korábbi tendencia és emelkedett az álláskeresők létszáma, ugyanakkor "jelentős részük továbbra is szakképzetlen, motiválatlan, mentális, szociális vagy egészségügyi hátrányokkal küzd".

A Népszava által megkérdezett polgármesterek szerint ez összefüggésben van a közmunkaprogramokra szánt keret folyamatos szűkítésével: akik a rendszerből kiesnek, ideig-óráig megjelennek ugyan az álláskeresők között, de ha fel is veszik őket normális munkahelyre, általában hamar kiderül, hogy mentálisan már nem alkalmasak, számukra - megfelelő segélyezési rendszer nélkül - továbbra is a közmunka jelenthetne egyfajta szociális védőhálót.

A kabinet eltökélt szándéka, hogy tovább szűkíti a közmunkára szánt keretet azért, hogy az elsődleges munkaerőpiacra "terelje" az embereket. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Vas megyében az idei évhez hasonlóan a "kedvezőbb gazdasági környezet miatt" 2020-ban sem indíthatnak közmunkaprogramot. Idén évben azok a települések, ahol 700 főnél többen élnek, és az egy főre vetített adóerő-képesség meghaladja a 110 ezer forintot, nem kaphattak közfoglalkoztatási támogatásban: a 2020-as szabályokról még nincs tájékoztatás.

A Policy Agenda korábbi összegzése szerint az elmúlt tíz évben a kormányzat több mint 1700 milliárd forintot költött el a közfoglalkoztatási program működtetésére.