Közgyűlési szünetben vett csatornamű-érdekeltséget Salgótarján

Salgótarján önkormányzata kivásárolta a francia Veolia leányvállalatának, a KEST-SCS Kft.-nek a Salgótarjáni Csatornamű Kft.-ben lévő 10,4 százalékos tulajdonrészét. Az erről szóló döntést csütörtöki ülésén hozta meg a testület, az adás-vételi szerződést a közgyűlés szünetében írták alá – értesült az MTI. A helyi csatornavállalat ezzel teljesen az önkormányzat tulajdonába került. (Képünk illusztráció.)
MTI, 2013. május 30. csütörtök, 11:32

Leányvállalatán keresztül a Veolia 2004-ben vásárolta meg a Salgótarjáni Csatornamű Kft.-ben a helyi befektetők üzletrészét. A cég ezt követően húszéves lejárattal 250 millió forint tulajdonosi kölcsönt adott a társaságnak azzal, hogy azt az osztalékból törleszti a kisebbségi tulajdonosnak.

Salgótarján polgármestere, Székyné Sztrémi Melinda a csütörtöki testületi ülésen közölte: az adás-vétellel az önkormányzat egy számára kedvezőtlen szerződés végére tesz pontot, ugyanis a kisebbségi tulajdonos menedzsmentjogai egyoldalú előnyöket jelentettek.

Palkó György, a Veolia vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: az önkormányzat szándékait nem akarták akadályozni, ezért ajánlották fel megvételre a kisebbségi üzletrészt. A 150 millió forintos vételárat méltányosnak nevezte.

Eötvös Mihály, Salgótarján alpolgármestere a közgyűlésben azt mondta, hogy a Veolia leányvállalata a 250 millió forintos tulajdonosi kölcsöne fejében eddig 524 millió forint menedzsment-díjhoz jutott, a hitelből 220 millió forintot visszakapott, miközben papíron még 120 millió fennmaradt az önkormányzati cég tartozásából.

Salgótarján önkormányzata jelentős, az országostól jóval nagyobb mértékű rezsicsökkentésre használja fel azt, hogy a társaságban szabad kezet kap. A lakossági díjcsökkentésről még csütörtökön döntenek - tette hozzá a polgármester.

HOZZÁSZÓLÁSOK