Nem lesz több probléma az új magyar bíróságokkal?

A Velencei Bizottság megváltoztatta korábbi közleményét, az új állásfoglalás szerint amennyiben az Országgyűlés elfogadja az érintett jogszabályok módosító javaslatait, az Európa Tanács alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó szakértői testülete tárgytalannak tekinti a közigazgatási bíróságokról szóló magyar törvényekhez fűzött bírálatait - mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter az MTI-nek.
Domokos László, 2019. március 16. szombat, 10:00
Fotó: Pixabay

A miniszter szerint a közigazgatási bíróságokról szóló magyar törvényekhez Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Völner Pál igazságügyi államtitkár és Hende Csaba (Fidesz) országgyűlési képviselő által jegyzett módosító indítványt terjesztenek be, amelynek értelmében az igazságügyi miniszter döntési jogosítványait pontosítják, a bírósági önigazgatási szerv, az Országos Közigazgatási Bírói Tanács pedig további két bírói pozícióval egészül ki.

Így összességében jogegyensúly alakulhat ki a bírósági külső igazgatásra vonatkozóan az igazságügyi tárcavezető, illetve a bírósági önigazgatási szerv között - véli Trócsányi László.

A Velencei Bizottság üdvözölte ezeket a javaslatokat, és a miniszter kérésére módosította a csak kritikákat tartalmazó korábbi sajtókommünikéjét, jelezve, hogy amennyiben az Országgyűlésnek benyújtandó törvénymódosítót elfogadják, bírálatai tárgytalanokká válnak.

Ebben az esetben Magyarország megfelel a Velencei Bizottság által megfogalmazott kritériumoknak. Trócsányi László szerint a tárgyalások légköre rendkívül konstruktív volt, a Velencei Bizottság pedig üdvözölte azt is, hogy a magyar kormány komolyan vette előzetes véleményét és módosító javaslatokkal pontosítja azokat a kérdéseket, amelyeket korábban a testület felvetett. A miniszter ezek alapján úgy vélekedett, hogy azok a kritikák és félelmek, amelyek a közigazgatási bíróság függetlenségével kapcsolatosan felmerülnek, tárgytalanná válnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lomb, 2019.03.16 11:17

"Nem lesz több probléma az új magyar bíróságokkal"

Eddig sem volt probléma! Ezek az "ítészek" - mint az ejrópai bíróság - ízlésbéli(?) különbségeken rugóznak, egy-egy tárgykörben "adekvát" véleményeket megfogalmazva. Olyanok, mint az a lyány, aki kiszeretett partneréből és új és újabb kifogásokat talál szakítás helyett.
- túl szőrös
- túl görbe a szerszáma
- túl nagy a lába
- túl büdös a kieresztett alfar hangja
- stb.

Gratulálok nekijük...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html