A fizetése is eltűnhet, ha nem figyel oda

A fizetését is leemelhetik a számlájáról annak, aki nem veszi át a fizetési meghagyást, és sok ilyen esetről lehet tudni.
Rácz Gergő, 2020. szeptember 2. szerda, 11:10
Fotó: Getty Images

Több mint félmillió fizetési meghagyásos eljárás indul évente Magyarországon - főként ki nem fizetett rezsiszámlák, parkolási bírságok és banki tartozások miatt -, miközben az adósok kevesebb mint öt százaléka vitatja a követelést és mond ellent - közölte a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK).

Sokan át sem veszik a fizetési meghagyást, amivel a tévhitekkel ellentétben nem ússzák meg az eljárást, és heteken belül akár végrehajtás is indulhat ellenük.

A MOKK azt javasolja, hogy akinek fizetési meghagyást kézbesítenek, mindenképpen reagáljon, ha valaki valóban tartozik, fizesse ki a tartozását, de ha nem tudja, próbáljon egyezkedni hitelezőjével, ha pedig nem tartja jogosnak a követelést, mondjon ellent. (Ha valaki úgy dönt, hogy kifizeti a tartozást, annak is van nem egy buktatója, amelyekről nem árt, ha tud. Ezekről itt írtunk bővebben - a szerk.)

Fizetési meghagyásos eljárást jellemzően követeléskezelők, közüzemi vagy telekommunikációs szolgáltatók, bankok kezdeményeznek olyan ügyfelük ellen, aki nem fizeti be a szolgáltatás díját vagy nem törleszti kölcsönét a határidőre. De ugyanígy kezdeményezhetnek eljárást társasházak az elmaradt közös költség miatt, önkormányzati cégek ki nem fizetett parkolási díjak miatt vagy akár magánszemélyek is, ha kölcsönt adtak, és nem kapják vissza a pénzüket. A fizetési meghagyást a jogosult (akinek tartoznak) kérelmére a közjegyző küldi ki a kötelezett (az, aki tartozik) lakcímére, esetleg tartózkodási helyére, cég esetén székhelyére.

A tavalyi 527 ezer fizetési meghagyást kezdeményeztek a közjegyzőknél, ebből 477 ezer jogerőre emelkedett. Noha a kibocsátott fizetési meghagyások száma tíz százalékkal nőtt egy év alatt, addig az ellentmondók száma csak 3 százalékkal emelkedett. A fizetési meghagyás címzettjei közül 29 ezer esetben mondtak ellent a követelésnek, azaz ennyien nem tartották azt jogosnak. Nem az ellentmondások alacsony száma az igazi probléma, hanem az, hogy sokan át sem veszik a fizetési meghagyást, amellyel komoly bajba sodorhatják magukat.

A fizetési meghagyás nem egy egyszerű fizetési felszólítás, hanem olyan hivatalos irat, amelyre reagálni kell. Ha valaki nem veszi át, vagy nem reagál rá, akkor azt a jogszabályok alapján úgy kell tekinteni, mintha elismerte volna a követelést, ezért néhány hét múlva akár a bankszámláján lévő pénz egy részét is elviheti a végrehajtó.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2020.09.02 15:41

A fizetési meghagyásos eljárást gyakran a közjegyzők is trehányul kezelik. Ellentmondtam írásban, tértivevényes levélben a fizetési meghagyásnak, erre a kibocsátó eltekintett a követeléstől, mert belátta, hogy nem jogos. Ilymódon az eljárás megszűnt, de erről engem nem értesített a közjegyző, pedig illett volna. Csak hónapokkal később, telefonálás után tudtam meg, mi történt.

Nem vagyok jogász, de úgy tudom, minden jogi eljárás megindításáról és befejezéséről illetve megszüntetéséről az össze érdekelt felet írásban értesíteni kell.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html