Emiatt is büntethet a rendőr az utakon - használt autókat halmozottan érint

A súlyos balesetek mellett komoly büntetést is kockáztat, akinek probléma van az autója világításával. A hatóságok sem győzik eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos ez: évről évre kampányt szerveznek. Most kiderült, akár a műszaki vizsgán is elbukhatnak az öregebb autók - figyelmeztet a pénzcentrum.hu.
K. Kiss Gergely, 2019. november 3. vasárnap, 15:41
Fotó: Napi.hu

Az őszi-téli időszakban a járművezetők felelőssége a járművük  felkészítése, valamint a saját szemük épségének, a látásuk megfelelőségének biztosítása. Az olyan külső tényezők, mint a sötétség vagy a rossz időjárási viszonyok rontják a látást, a láthatóságot. Rendszeresen ellenőrizni kell az autót, ezen belül pedig azokat az alkatrészeket, amelyek arra szolgálnak, hogy lássunk, látszódjunk - hívta fel a figyelmet a portál megkeresésére Berzai Zsolt alezredes, az ORFK-OBB főtitkára. A biztonságos közlekedés érdekében a hatóságok szerint a következőket kell ellenőrizni az autón:

  • Lámpák megfelelő működése: az izzók elhasználódnak, tehát évente többször is ellenőrizni kell őket. Ha egy izzó kiég, túlfeszültséget idéz elő és emiatt a másik izzó is tönkremegy, ezért célszerű a kettőt együtt kicserélni. Mindig legyen izzókészlet az autójában!
  • Fényszórók beállítása: ha a fényszórók rosszul vannak beállítva, ha csak egyetlen fokkal is feljebb hordanak a kelleténél, a szembe jövő gépjármű vezetőit hússzor jobban vakítják! Ha a fényszórók csak egyetlen fokkal is lejjebb hordanak, a világítás hatékonysága huszad részére csökken, ami 30 méteres látáscsökkenést jelent.
  • Fényszórók tisztasága: a szennyezett fényszóró világítási teljesítményének legalább 30 százalékát elveszíti.
  • Szélvédő és ablakok: a különböző külső és belső szennyeződések szürkés réteget képeznek, ami rontja a látásminőséget. A felverődő kavicsok okozta repedések továbbá nemcsak a szabad kilátást akadályozzák, hanem egyéb veszélyforrást is jelenthetnek a gépkocsi utasai számára.

Ha valakinek nem működnek megfelelően az autója világításai, súlyosabb hiányosságok esetén akkor akár helyszíni bírságot is kaphat, és szabálysértési feljelentés is lehet az ügy vége. A büntetési tétel 5-től 50 ezer forintig terjedhet - mondta a bírság mértékéről Berzai Zsolt.

Ugorhat a forgalmi is

A magyar autópark eléggé idős: rengetegen járnak 15-20 éves autókkal. Ezeknél a járműveknél még fokozottabban kell figyelni a világításokra. Ugyanis a megfelelési paramétereket meghatározó 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet szerint a tompított fényszórónak - anélkül, hogy a szembejövő jármű vezetőjét vakítaná - az út felületét a jármű előtt sötétben, tiszta időben legalább 40 méter - mezőgazdasági vontató és lassú jármű előtt legalább 30 méter távolságon meg kell világítania. Berzai megerősítette, hogy amelyik gépjármű nem felel meg a rendelet követelményeinek, azt a műszakin sem engedik át - írja a pénzcentrum.hu.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mekelekke, 2019.11.05 17:53

Ez is olyan néphülyatés lesz, mint amikor a traffipax beszerzés előtt parasztvakították a népet. Azt mondták hogy nagyon sok a gyorshajtásos baleset, erre hivatkozva beszereztek milliárdokért olyan berendezéseket, amely a gyorshajtók helett a sebesség-túllépőkre vadászik. Most azt mondogatják, hogy milyen veszélyesek a szemünket elvakítók és erre hivatkozva fogadjunk, hogy kizárólag a kopott lámpájú (legszegényebb) autósok lesznek tömegesen megbüntetve, mégpedig fényerőtől függetlenül. Eközben a szép új csillogó lámpájú potenciális gyilkosok továbbra is hosszú másodpercekre elvakíthatnak minden szembejövőt a sötét vidéki utakon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Nyugatos_szolasszabadsag, 2019.11.04 09:57

"használt autókat halmozottan érint"

Mutass kérlek Geri az utakon egy NEM használt autót.....
:D:D:D:D:D:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2019.11.03 23:50

Valóban rettenetes állapotok uralkodnak a sötét vidéki utakon, senki sem tudja megmondani, hogy évente hány embert gázolnak el a szembejövők által elvakított (tehát tulajdonképpen vétlen) autósok. Már régóta esedékes, hogy a hatóságok megregulázzák ezeket a potenciális gyilkosokat.
Csakhogy ez itt Magyarország, ahol a hatóság elsősorban a pénzbeszedés eszköze, a tényleges megelőzés csupán másodlagos feladat. Tehát valójában nem a vakító fényű autósok lesznek kiemelve a forgalomból és szénné büntetve, hanem a matt búrájú autósok lesznek elkapva pl az útszéli igazoltatáskor. Tehát ha egy autó reflektora kopott, az akkor i s meg lesz büntetve, ha amúgy egyáltalán nem vakító a fénye de akinek szép csillogó a lámpája, az akkor sem lesz megbüntetve, ha a tompított fénye is annyira elvakítja a szembejövőket, hogy évente tíz gázolás történik miatta.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html