Végre stadionba már lehet menni, szórakozóhelyre még nem

A Magyar Közlönyben szerda este megjelent kormányrendeletek alapján további kijárási enyhítések jönnek mától és holnaptól.
Domokos László, 2020. május 28. csütörtök, 11:03
Fotó: Pixabay - Képünk illusztráció.

Eszerint Budapesten május 29-től, péntektől a vendéglátóhelyek - így különösen étterem, kávézó, cukrászda, büfé, presszó - belső, zárt részei is megnyithatnak, de a dolgozóknak kötelező lesz szájmaszkot viselni, és a védőtávolság betartására is ügyelniük kell.

A szabadtéren lévő játszóterek pedig nyitva tarthatóak és látogathatóak.

A másik rendelet szerint mától, azaz csütörtöktől immár nézők részvételével is lehet tartani szabadtéri sporteseményeket.

A szabadtéri rendezvény definíciója: az olyan rendezvény, amely teljes időtartamában minden oldalról fallal körülhatárolt, fedett épületen kívül zajlik. Példaként felsorolják a stadiont, az uszodát, a szabadtéri színpadot és szabadtéri mozikat, valamint ide tartozik a cirkuszsátor is.

A jogszabályban az szerepel, hogy "rendezvény különösen a sportrendezvény, valamint a színházi előadás, a mozi, a cirkusz,  a muzeális intézményen kívül rendezett képzőművészeti kiállítás,  az irodalmi és könyvszakmai rendezvény, a közgyűjtemény, a közművelődési intézmény, illetve a közösségi színtér által szervezett rendezvény.

A kulturális és sportrendezvények látogatására vonatkozó szabályok alapján a nézők - a páholyok kivételével - csak minden negyedik ülőhelyet foglalhatják el; két néző között három ülőhelyet üresen kell hagyni; a közvetlenül egymás mögötti ülőhelyekre nem lehet ülni; az egymás mellett és a különböző sorokban ülők között pedig lehetőség szerint legalább 1,5 méteres távolságot kell biztosítani.

A szabadtéri rendezvényeken pedig a nézők - a nézőtéren kialakított ülőhelyeken kívül - is a lehetőség szerint legalább 1,5 méteres védőtávolságot kötelesek egymástól megtartani.

Zenés, táncos rendezvényeket (amelyen a részvételhez nem kell megváltott ülőhellyel rendelkezni) viszont - függetlenül annak nyilvánosságától - továbbra sem lehet tartani, és továbbra is tilos tartózkodni a nem zárt helyen tartott, zenés, táncos rendezvény helyszínén - többek közt fesztiválon, könnyűzenei koncerten, táncházban, táncklubban, diszkóban, rockklubban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.05.28 12:44

A TIPP-MIXRE nem veszik fel, hogy
1., Mikor adja vissza a qrmány a TEJhatalamt? Meddig tolják még az időpontot?
2., Meddig kell viselni a maszkot?
3., Meddig marad a korhatáros vásárlás?
Mert ha már a sokadik nekifutásra sem változtatnak, akkor legalább nyerjünk vele pénzt, hogy még ezen a héten se, ezen a héten se, ezen a héten se...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2020.05.28 12:05

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html