Megszüntette a kormány a Kúria elnökének a személyi védelmét

A kormány a jövő év január 2-i hatállyal megszüntette a Kúria elnökének a személyi védelmét. Ekkortól a minisztereknek járó védelmet kapja, amelyet a Készenléti Rendőrség biztosít.
Németh Géza, 2020. december 18. péntek, 08:45
Fotó: Napi.hu

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet így szól: "A Készenléti Rendőrség a Kúria elnöke részére felső középkategóriájú gépjárművet és hivatásos biztonsági gépjárművezetőt biztosít, amelyek igénybevételéről a Kúria elnöke lemondhat. Az ezzel kapcsolatban felmerült költségek a Készenléti Rendőrséget terhelik." (Ugyan ez a szabály vonatkozik a miniszterekre is.)

A jelenlegi szabályok szerint állandó védelemben részesülő személynek számít a Kúria elnöke, rajta kívül a köztársasági elnök, a miniszterelnök, a külpolitikáért felelős miniszter és az Alkotmánybíróság elnöke kapja ezt a védelmet.

Ebből a körből kerül ki jövő év elejétől a Kúria elnöke. Ez azzal is jár, hogy megszűnik a szálláshelyének (rezidenciájának) az őrzése és a családtagjai sem jogosultak személyvédelemre, ha az alapos ok miatt szükségessé válna.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

totyika, 2020.12.18 17:41

És akkor mis is a különbség a kettő között? - hát Szájer Józsi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html