Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Közlönyben megjelent megállapodás a 2014 és 2021 közötti támogatásokat tartalmazza. Ennek az összege több mint 1,25 milliárd euró. Ebből a civil szféra támogatására 105 millió 700 ezer euró jut.

A megállapodás melléklete részletezi a civil szféra támogatását. Üzleti fejlesztésre, innovációra és a kkv-k támogatására 45 millió euró fordítható, amelyhez közel 8 millió euró magyar hozzájárulás társul. A program a zöldipari innovációt támogatja, de tartalmaz csekély összegű támogatást a női vállalkozóknak a start-up vállalkozásoknak is.

A roma integrációra 17 millió euró fordítható a norvég támogatásból, a nemzeti hozzájárulás pedig 3 millió euró.

A helyi fejlesztések támogatása 31 millió euró a norvég pénzből és 5,5 millió a magyar hozzájárulásból. Cél a szegénység csökkentése, a jó kormányzás, felelős intézmények, átláthatóság megvalósítás.

A méltányos munka rész 1 millió 57 ezer eurót, míg a technikai segítségnyújtás 1 millió 585 millió eurót tartalmaz, mindkét esetben magyar hozzájárulás nélkül.

A megállapodás azért húzódott évekig, mivel a program civil részéről nem tudtak a felek megállapodni. A magyar kormány szerint a civileknek járó támogatást a Soros Györgyhöz kötődő szervezetek osztották el.

A Napi.hu december 21-én közölte - az MTI alapján - a következőket: Norvégia, Izland és Liechtenstein közel húsz éve működnek együtt Magyarországgal a gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése érdekében. Az EGT és a Norvég Alapot biztosító donor országok képviselői december 21-én írták alá a magyar féllel a mintegy 214 millió euró (nagyjából 75 milliárd forint) felhasználását lehetővé tevő megállapodásokat.