Magyar-kirgiz fejlesztési alapról döntött a kormány

A magyar kormány döntött a Magyar-kirgiz fejlesztési alap vissza nem térítendő, költségvetési fejlesztési forrásból történő létrehozásáról. Erre az idei költségvetésből 50 millió amerikai dollár (mintegy 15 milliárd forint) fordítható.
Németh Géza, 2020. szeptember 29. kedd, 09:45
Fotó: Pixabay

A Magyar Közlönyben megjelent határozat az alap célját így határozza meg: a kirgiz gazdaság szempontjából fontos projektek finanszírozásában való részvételt hitelnyújtással, tőkeági finanszírozással vagy egyéb pénzügyi instrumentum biztosításával.

Az alapító okiratot a külgazdasági és külügyminiszternek - a pénzügyminiszter bevonásával, a Magyar Export-Import Bank Zrt. szakmai közreműködésével - október 31-ig kell véglegesítenie a kirgiz féllel.

Idén júliusban a kormány 20 darab lélegeztetőgépet ajándékozott a Kirgiz Köztársaságnak azokból a gépekből, amelyeket feleslegesen szerzett be. Még 2018 szeptemberében jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kirgiz fővárosban, hogy a közép-ázsiai országok egyre komolyabb gazdasági fejlődésen mennek keresztül, ezért a magyar gazdaságnak kifejezetten érdeke, hogy kivegye a részét és hasznát ebből a fejlődésből.

Hivatalos látogatásra érkezett Magyarországra Kirgizisztán elnöke - erről Orbán Viktor magyar kormányfő számolt be közösségi oldalán. A kirgiz elnök látogatása során a két állam együttműködését stratégiai partneri szintre emelő dokumentumot írnak majd alá, amely a gazdaság, a kereskedelem, az oktatás és a nemzetközi politika területén bővíti az eddigi együttműködést.

Kedden kirgiz-magyar üzleti fórumot is tartanak.

HOZZÁSZÓLÁSOK