Közmunka mintaprogram indul Gyöngyöspatán

Közmunka mintaprogram indul Gyöngyöspatán a Belügyminisztérium irányítása alatt, várhatóan még nyáron - tudta meg az MTI.
NAPI, 2011. július 1. péntek, 14:50
Fotó:

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter májusban az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságában tartott éves meghallgatásán bejelentette, hogy a közfoglalkoztatásra szánt forrásokat kivonják a Munkaerő-piaci Alapból, és július elsejével a belügyminiszter irányítása alatt új közmunkaalapot hoznak létre. A közmunkaprogramot és a közmunkaalap forrásainak felhasználását Papp Károly helyettes államtitkár irányítja a Belügyminisztériumban. Papp Károly kinevezéséről a Magyar Közlöny szerdai számában jelent meg miniszterelnöki határozat.

Az MTI információi szerint a helyettes államtitkárság első lépésben mintaprogramokat indít. Az első ilyen közmunka mintaprogram
Gyöngyöspatán kezdődik, várhatóan még a nyári hónapokban. Ugyancsak a Magyar Közlöny szerdai számában jelent meg kormányhatározat arról, hogy kiemelt településsé nyilvánítják "(... ) a közfoglalkoztatás, a szociális földprogram és a társadalmi felzárkózás eszközrendszerének igénybevétele tekintetében a Gyöngyösi kistérség Gyöngyösoroszi, Gyöngyöspata,  Gyöngyöstarján, Nagyréde és Szűcsi településeit." A határozat szerint a kormány "felhívja a társadalmi felzárkózásért felelős minisztert, hogy vizsgálja meg a kiemelt települések esetében a szociális földprogramok működtetésének pályázat kiírása nélküli, egyedi döntéssel történő támogatásának lehetőségét".

A közfoglalkoztatás új rendszerének kialakításával összefüggő átalakításokról kormányrendelet jelent meg június közepén. A rendelet szerint a kormány egyetért azzal, hogy a Belügyminisztériumban közfoglalkoztatásért felelős helyettes államtitkárt nevezzenek ki. A feladat ellátásához a szükséges 25 státuszt a Nemzetgazdasági Minisztérium biztosítja. A munkaügyi központok (munkaügyi kirendeltségek) közfoglalkoztatással kapcsolatos feladatokat ellátó önálló szervezeti egységeit a belügyminiszter irányítja. A miniszter a közfoglalkoztatás helyzetéről rendszeresen, de legalább félévente a tájékoztatást ad a kormánynak - áll a rendeletben.

HOZZÁSZÓLÁSOK