Közmunkával nem lehet a mélyszegénységből kikerülni

Ferge Zsuzsa szerint nincs remény arra, hogy a közfoglalkoztatással ki lehessen kerülni a mélyszegénységből. A szociológus erről egy, a Magyar Szegénységellenes Hálózat kutatása alapján készült kiadvány szerdai budapesti bemutatóján beszélt.
Inforádió, MTI, 2014. szeptember 10. szerda, 22:07
Fotó: Napi.hu

A közfoglalkoztatási csapda című tanulmány arra a következtetésre jut, hogy közfoglalkoztatás rendszere nem szüntethető meg, de javítani kellene rajta, például a bérek, a munkakörülmények és a bánásmód tekintetében - mondta Farkas Zsombor szociálpolitikus.

Ferge Zsuzsa szociológus szerint nincs remény arra, hogy a mélyszegénységből kikerüljenek a közmunka révén az érintettek, akik életének alapvető jellemző a létbizonytalanság. Szavai szerint a közfoglalkoztatás "kényelmes" a kormánynak, mert egyszerre fegyelmez, kis összegű "segélyt" ad, "kordában tartja az embereket", ezért vált a munkanélküliség megoldásának intézményesült módjává, miközben alig látszanak annak jelei, hogy ezen túlmenően "valóságos munkahelyeket" próbálnának létrehozni.

Molnár György, a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontjának (MTA-KRTK) kutatója, aki a jelentés kérdőíves részéért felel, azt mondta: több mint ötszáz közfoglalkoztatásban dolgozót kerestek fel. A kutatás nem reprezentatív - tette hozzá - mert azokat tudták megszólítani, akikkel a hálózat találkozik. Az intézetben a Költségvetési Tanács megrendelésére készült egy átfogó kutatás a munkaerőpiac peremén lévők, köztük a közfoglalkoztatottak helyzetéről. Ennek eredményei alapján a hálózat kutatásában szereplő számok a közfoglalkoztatás időtartamára, gyakoriságára vonatkozóan megfelelnek az összes közfoglalkoztatottra vonatkozó adat országos átlagának - mondta.

A megkérdezettek többsége azért dolgozik közfoglalkoztatásban, mert nem kap legálisan munkát. A a közfoglalkoztatottak nagy része áldozatot is hozna a munkalehetőségért, többet utazna, vagy munkásszállón lakna. Többségük már tizennyolc éves kora előtt is dolgozott. Arra is felhívta a figyelmet, hogy sok esetben "a közmunka akadályozza a munkához jutást", ha a közfoglalkoztatottat például nem engedik el állásinterjúra. A megkérdezettek komoly problémaként jellemezték ebben a közfoglalkoztatotti rendszerben az alacsony béreket és azt, hogy rövid időre szólnak a közmunkaprogramok. A munkakörülményeket kifogásolva az öltöző, megfelelő mosdó, munkaruha, és az étkezés hiányát emelték ki. Nem jellemző, de nem megkerülhető a megalázó bánásmód problémája. A közmunkások elégedettségéről Molnár azt mondta: többségük a munkanélkülieknél elégedettebb, de kevésbé elégedett, mint a munkaerőpiacon elhelyezkedők.

A közfoglalkoztatottak többsége a létminimum alatt él, a gyerekesek szinte kivétel nélkül. Többségük nem tud kétnaponta húst vagy megfelelő meleg ételt enni, körülbelül 50 százalékuk nem tud télen fűteni, sokaknak jelentős rezsitartozásai vannak. Az egyik legnagyobb problémának nevezte, hogy azok aránya is magas, akik a szükséges gyógyszereket sem tudják kiváltani. Így szerinte akadályozza a munkaképesség újratermelődését ez a foglalkoztatási mód, mivel már rövid távon is romlik a közfoglalkoztatottak egészsége, és ebből a rendszerből nehéz kitörni.

Farkas a kérdőíves felméréshez kapcsolódó negyvenkét interjút mutatott be, hangsúlyozva, hogy természetesen ez sem reprezentatív kutatás, ugyanakkor alkalmas arra, hogy betekintést adjon a közfoglalkoztatottak életkörülményeibe, tapasztalataiba, abba, hogyan ítélik meg munkájuk hasznosságát, vagy éppen azt, ahogy bánnak velük. A bérekről szólva kitért arra is, hogy a körülbelül 50 ezer forintos összeg a minimálbér felénél is kevesebb.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

juliann, 2014.09.12 10:33

@megfigyelt:
@coni:szebb statisztika érdekében kivont több mint 100 000 nőt a munkahelyekről,

Kérdésem:::Mire gondolsz ???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kanri, 2014.09.12 10:01

@illiber: ...,és az ilyen réteg sok pénzt folyat vissza ,pl felcsúti stadion ...

Tényleg? Tett bele pénzt? Nem az állam állta? Tudsz még mondani hasonló adakozást pl a Közgéptől, Simicskától....mert eddig a sok mocskos multitól hallottam már ilyet, de a tehetős nagy magyar vállakozóktól - Csányit kivéve - még nem nagyon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2014.09.12 09:23

@coni: Kedvesem. Ön nagyon tisztán látja,hogy mi a fontos ennek a kormánynak nevezett RABLÓBANDÁNAK:. Azt azért el kell ismerni,hogy remekül csinálja a nép hülyítést és a lakosság több mint fel nem is látja a fától az erdőt.A közmunkások jelentős részét lehetne ésszerűen foglalkoztatni,ha volna aki megszervezze az általuk elvégezhető munkákat, lakott területek rendezése-tisztán tartása, árok -padka rendezés, műveletlen mezőgazdasági területek hasznosítása, de olyan FASZIKTÓL akik a munkát csak hírből ismerik nem szabad többet várni. Az én szerintem nem lehet épeszű ember aki az egy kulcsos adót ilyenformában bevezette,még akkor sem ha most miniszterelnök.ORBÁN VIKTORNAK életében egyetlen értelmes meglátását ismerem az amikor 2009-őszén kijelentette,hogy "VISSZATÉRÜNK A 2002-ES NYUGDÍJ MEGÁLLAPÍTÁSHOZ " nem hogy nem tért vissza az arányos igazságos nyugdíj kialakítás érdekében ,még fokozta az aránytalanságot és a szebb statisztika érdekében kivont több mint 100 000 nőt a munkahelyekről,hogy ennyivel szépítse a munkanélküli statisztikát és ezt iscsak kevesen látjuk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ZalanIvan, 2014.09.12 09:00

@illiber: "és az ilyen réteg sok pénzt folyat vissza ,pl felcsúti stadion ..."

Ennyire frappáns, és tiszta, egyértelmű gondolat már régen hagyta el a klaviatúráját.
Valóban sok pénzt folyat vissza - a strómanok már csak ilyenek -, többek között egy komplett stadiont is, mert ugye aki szeretne a viskója mellé közvetlenül egy pár ezer fős stadiont, az miért ne kaphatná meg, ha a pénz adott hozzá... Ráadásul nem is lesz benne egyedül, mert szeptember 15 után csak külön fényképes igazolvánnyal lehet nézni azt a szennyt, amit itt focinak neveznek, és sok-sok állami milliárdot öltek bele. Na nem azért mert a közönség részéről akkora igény van rá, hanem mert a főnök is futballista volt, és gyerekkori álmát most megvalósíthatja. Felcsúton - ha nem oda születik - Mészáros Lőrinc ma is gázpalackokon tömítést cserél nyugdíjas néniknek -, Felcsút pedig éli stadion és értelmezhetetlen akadémia nélkül a mindennapi életét. Maga meg egy hülyeséggel, de lehet többel is, kevesebbet írt volna eddig.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2014.09.12 08:16

Hmmmmm.....A közmunka csak átmeneti megoldás.Nem lehet arra berendezkedni hogy sok ember így élje le életét.Nem lehet életcél,és nem is támogathatja ezt az írányt a kormány.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html