Közös fellépés a pénz- és tőkepiaci visszaélések ellen

Közös munkacsoportot kíván létrehozni a pénz- és tőkepiacokon tapasztalható visszaélések elleni hatékony és egységes fellépés érdekében a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a Belügyminisztérium, a Legfőbb Ügyészség, az Országos Rendőr-főkapitányság, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal - tájékoztatta az MNB pénteken az MTI-t.
MTI-Eco, 2013. november 22. péntek, 12:37
Fotó: Napi.hu

A szervezetek vagy a szakmai felügyeletük alá tartozó hatóságok munkájához az MNB piacfelügyeleti eljárásai több ponton is kapcsolódnak. Mind a jogosulatlan tevékenységek feltárása, visszaszorítása, mind a tőkepiaci visszaélések elleni küzdelem területén jelentősen növelheti a fellépés hatékonyságát a munkacsoportban résztvevő szervezetek munkájának összehangolása - áll a közleményben.

A munkacsoport célja a vizsgálatokat segítő, azokhoz kapcsolódó folyamatok gyorsítása, a visszatartó erőt biztosító jogérvényesítés eszközeinek feltérképezése, és ennek megfelelően a módszertanok egyeztetése.

A munkacsoport koordinálja a jövőben a szervezetek közötti szakmai konzultációkat, oktatásokat éppúgy, mint a konkrét ügyekhez kötődő operatív lépéseket.

Az MNB hangsúlyozza: a jóhiszemű befektetők védelme érdekében végzett piactisztító tevékenység akkor lehet hatékony, ha a szervezetek eljárásaival összehangoltan, tudást és információt megosztva biztosított az egységes fellépés.

A jegybank az elmúlt napokban felügyeleti honlapjának "figyelmeztetések" menüpontjában külön elektronikus űrlapot hozott létre. Ennek segítségével az ügyfelek bejelentést tehetnek azon magánszemélyek, társaságok adatait megadva, amelyek gyanújuk szerint jogosulatlannak tűnő, engedély nélküli pénzügyi tevékenységet folytatnak - hívta fel a figyelmet közleményében az MNB.

HOZZÁSZÓLÁSOK