A hétvégén a jegybankelnök úrral tárgyalva sikerült egy olyan megoldást találnunk, ami a jegybanknak is elfogadható és a kormánynak is - jelentette ki hétfő este a tárca nélküli miniszter. Arra a kérdésre, hogy még ezek után érhetik-e Magyarországot meglepetések, Varga Mihály úgy fogalmazott, hogy sikerült egészséges kompromisszumot elérni. "Ha a valutaalap elfogadja a módosításokat, akkor nincs megállás" - vetítette előre a kormánypárti politikus, aki kitért arra is, hogy a magyar fél a legmagasabb szinten egyeztetett.

Holnap elküldünk Simor András jegybankelnök úrral közösen egy levelet küldünk Lagarde asszonynak, az Európai Bizottságnak és az Európai Központi Banknak - árulta el az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter.

Védőhálóban gondolkodik a kormány

Arra a felvetésre, hogy nyugodt szívvel ki tudja-e jelenteni, hogy csak védőhálóra van szüksége Magyarországnak az IMF-től, Varga úgy válaszolt, hogy "mi úgy indulunk neki, hogy védőhálóra van szükségünk". "Nem saját magunkkal van bajunk, hanem a pénzpiacok idegesek már országok miatt" - utalt a görög, spanyol problémákra az IMF-főtárgyaló. "Ha az elefántok táncolnak, akkor nem biztos, hogy a kisebbek odaférnek a parkettre" - jegyezte meg. - A cél, hogy ha a pénzpiacok kiszáradnak, akkor is biztonsággal finanszírizni tudjuk magunkat - magyarázta Varga.

Miért sietünk a költségvetéssel?

Az Európai Bizottság értékelte a konvergencia programot és teljesítjük a 3 százalék alatti hiányt - emlékeztetett a műsorban Varga, aki szerint a 2013-as költségvetés szokásosnál korábbi elfogadása inkább megerősítő intézkedés a kormány részéről. Azt bizonyítja, hogy Magyarország fenntartható költségvetési pályán van - emelte ki a politikus.

A tárca nélküli miniszter arról is beszélt, hogy a 2013-as költségvetési törvényjavaslat nem számol az IMF-megállapodással, tehát egy plusz tartalék van a jövő évi büdzsében. Hasonlóképp fogalmazott hétfői interjújában Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, amikor azt nyilatkozta, hogy a kormány a költségvetésben nem számolt az IMF-védőháló jótékony hatásaival, a csökkenő állampapíthozamokkal vagy a forint árfolyamának erősödésével.

Erősödik a KT

A tárca nélküli miniszter azt is megemlítette, hogy a kormány egyik pénteki módosító javaslatával plusz szakmai jogosítványokat kap a Költségvetési Tanács (KT). Nemcsak a költségvetési szakmai munkája teljesedhet ki, hanem a javaslat értelmében véleményezheti az adószabályokat - ismertette a Matolcsy György által pénteken benyújtott módosítás lényegét. Azt is hozzátette Varga, hogy több emberrel dolgozhat a KT.

Ahogyan arról beszámoltunk, Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló törvényhez Matolcsy György olyan módosítást nyújtott be, melynek értelmében a jövőben a KT az adótörvényekről is véleményt nyilváníthat. Erre az Európai Tanács ajánlásai miatt volt szükség a kormány indoklása szerint.

Spanyolország a nagyobb baj

Szóba kerültek az euróövezeti adósságválság legújabb fejleményei is. A görög választás eredményéről szólva Varga kifejtette, hogy "nagyon tanulságos, ami ott történt". Minden országnak van egy hallgatag, felelős többsége, aki meghozza a helyes döntéseket. Úgy tűnik, Görögország az eurózónában kíván maradni. Ezt a piac hétfőn értékelte is - fűzte hozzá a tárca nélküli miniszter, aki szerint lesz huzavona a koalíció megkötéséről, de végül olyan kormány alakul, ami bent akarja tartani az euróövezetben az országot. "Ezzel a gazdasági fertőzés nem fog továbbterjedni".

Spanyolországtól sokkal jobban tart a piac. A veszély tehát nem múlt el a görög választásokkal, de egy veszélyt sikerült elhárítani - vélekedett Varga. Meglátása szerint Spanyolországban nemcsak a bankok vannak bajban, hanem az ország is.