BÖSZ: központosítás helyett támogatás kell az óvodáknak

Az óvodák önkormányzati fenntartása mellett állt ki a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ) a szervezet keddi, az új összetételű testület alakuló ülésén - tájékoztatta a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-t.
Domokos Erika, 2020. február 4. kedd, 22:11
Fotó: Napi.hu

A BÖSZ szerint az óvodák a hazai oktatási rendszer talán legjobban működő részei, ahol a legnagyobb problémát a munkaerőhiány okozza. Ezért nem központosítással, hanem a támogatások növelésével lehet a problémákat megoldani - áll a közleményben.

Az önkormányzatok számára nem okoz súlyos problémát az óvodai és bölcsődei rendszer fenntartása, így anyagi szempontból sem indokolt központi kormányzat alá rendelni az intézményeket. A nyilatkozat szerint, a több mint 320 ezer óvodás és a több mint 30 ezer óvodapedagógus közös érdeke, hogy a jól működő, komoly eredményeket felmutatni képes rendszer stabil és békés maradjon továbbra is.

A nyilatkozatot a főpolgármester és minden jelenlévő polgármester aláírta.

Az alakuló ülésen társelnököt és alelnököket választottak.

A BÖSZ elnöke Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere. Társelnökké választották Kiss László III. kerületi szocialista polgármestert, a három alelnök Kovács Péter XVI. kerületi polgármester (Fidesz), Déri Tibor IV. kerületi polgármestert (Momentum) és Cserdiné Németh Angéla XV. kerületi polgármester (DK) lett.

A BÖSZ 2011-ben alakult meg, fő feladatai a hatékony együttműködés kialakítása az egyes önkormányzatok között és a kerületi érdekek hatékony érvényesítése a mindenkori kormányzat felé. Az alapításkor a 23 kerület mind tagja volt a BÖSZ-nek, a fővárosi önkormányzat azonban csak 2015-ben csatlakozott a szövetséghez - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK