Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A kormány elkötelezett az idei 3,8 és a jövő évi 3 százalék alatti hiánycél mellett - erősítette meg Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a közrádió reggeli adásában.

A jegybanknak is volna feladata - lesz itt még 7 százalék

Magyarországon akkor lesz 2,5-3 százalékos gazdasági növekedés jövőre, ha változik a nemzeti bank politikája is - fejtette ki Matolcsy György. A miniszter szerint a jegybanknak nem alapkamat-csökkentéssel, hanem a másodlagos piacon végrehajtandó kötvényvásárlási programmal kellene beszállnia a gazdaságélénkítésbe, ahogyan azt a világ vezető gazdaságainak jegybankjai tették. Erre jövőre azért van esély, mert változik a monetáris tanács összetétele - derült ki Matolcsy szavaiból. Hozzátette: ha a költségvetésből nem tudunk élénkíteni, mert ragaszkodnunk kell a 3 százalékos hiányhoz, akkor a jegybank monetáris politikáját kell használnunk.


Matolcsy szerint a gazdasági növekedésnek legalább négy pluszforrása van. Ezek között említette az adócsökkentést, amivel - és az egykulcsos szja-val - több száz milliárd forint többletforrás marad a gazdaságban. Ilyen forrás az otthonteremtés is, itt lazítják a feltételeket: a kormány engedné, hogy a lakástakarékpénztári előtakarékossági forrásokat bevigyék a piacra, ami akár 300 milliárdos többletkeresletet teremthet a lakásszektorban. Ide tartozik a belső turizmus élénkítése is, a Széchenyi rekreációs kártya szintén több száz milliárdos többletkeresletet vihet a gazdaságba, Matolcsy szerint.

Magyarországon lesz még 7 százalékos növekedés, a nem is olyan távoli jövőben, 2013-2014 körül - mondta a miniszter, aki szerint ennek a forrásai most teremtődnek meg. Az egyik ilyen forrás a pénzügyi konzultáció idei sikeres lezárása, a másik pedig az adóforradalom, illetve a strukturális változások.

Nem lesz új IMF-hitel

Az IMF-fel folytatott tárgyalások kapcsán hangsúlyozta: Magyarország teljesíti a vállalt hiánycélt, de új Valutaalap-hitelt nem vesz fel. Hozzátette: Magyarország részvényese az IMF-nek, mégis néha a szervezet viselkedik úgy, mintha az lenne részvényes Magyarországban.

Lesznek egyeztetések, stratégiai partnerek vagyunk, tulajdonosok vagyunk, irányítjuk a Valutaalapot - fogalmazott Matolcsy. Sok esetben kérünk segítséget a Valutaalaptól, például egy vasúti reform esetében, de kölcsönszerződést bizonyosan nem kötünk - tette hozzá. Az IMF, az EU és időnként az elemzőcégek szakemberei azért kérnek minket, azért nyomnak arra felé, hogy legyen új kölcsönszerződés, mert akkor nem tarthatnánk meg a bankadót.



Arra a kérdésre vonatkozóan, hogy miért nem ismeretesek még a jövő évi költségvetés részletei, a miniszter azt mondta, hogy a törvény szerint október 15-én kell a 2011-es büdzsét a kormány elé terjeszteni, a kabinet döntését követően kell tudnunk a részleteket.

2012-ben is maradhat a bankadó

Egyértelműen lesz Magyarországon adóforradalom, ez el is indult az év közepén, a társasági adó kulcsának csökkentésével. Az adóforradalom azzal folytatódik, hogy 2011 január 1-jétől bevezetjük a 16 százalékos, egykulcsos, családi jellegű személyi jövedelemadózást - fogalmazott Matolcsy. Azt, hogy erre egy, kettő vagy három lépésben kerül-e sor, a kormány eldönti majd - ezt a költségvetéssel együtt kell tárgyalni, attól függően, hogy mennyi pénzünk van. Az egykulcsos adóra való áttérés egyértelműen csökkentett adót jelent, azaz jövedelmet hagyunk kint a lakosságnál, vállalkozóknál, de hogy ez mennyi lehet, az attól függ, hogy a költségvetés mennyit bír el - fogalmazott a miniszter a lehetséges lépések száma kapcsán.

A bankadó más szektorokra - energetika, távközlés - való esetleges kiterjesztése kapcsán Matolcsy kijelentette: a 200 milliárd forintos bankadóhoz mindenképp ragaszkodik a kormány, ebben az évben befolyik, jövőre pedig arra épül a költségvetés. Európa jön utánunk, több ország is az ittenihez hasonló bankadót vezet be. A bankadó a forrása annak, hogy 3 százalék alatt legyen a hiány - fogalmazott a miniszter, aki hozzátette: más adónemről jelenleg nem folyik számítás.

A bankszektor vezetői azt kérik, hogy 2012-ben ezt vezessük ki és kerüljön a helyére az egységes európai bankadó. Ha utóbbi akkorra meglesz, áttérünk a mostaninál kisebb európai mértékre, mert erős lesz a gazdaság. Ha nem lesz egységes európai bankadó, valószínűleg akkor sem marad a mostani mérték - szögezte le Matolcsy.

Ez várható a közszférában

A kiadási oldal kapcsán Matolcsy korábban hangsúlyozta, hogy nem lesz megszorítás, csak befagyasztás. Ezt a közrádió műsorában úgy részletezte, hogy olyan megszorítás, amely a családoktól, munkavállalóktól, nyugdíjasoktól vesz el pénzt, Fidesz-kormány alatt nem volt és nem is lesz.

Magyarország úgy éri el az idei és jövő évi hiánycélt, hogy az állam magán takarékoskodik. A Világbank elemzői szerint például Magyarországon 800 milliárd forinttal több a bürokrácia terhe, mint amennyi egy normális országban lenne. Ha ezt le tudjuk építeni intézményösszevonással, illetve kevesebb feladatot rovunk az adózásban az adózóra, stb., akkor megtakarítunk az állam szintjén, és megtakarítunk költséget és energiát a polgár és a vállalkozások szintjén is - fogalmazott. Biztos, hogy az állami bürokrácia terén lesz feladatleépítés, az összevonásokkal más szervezeti struktúrák alakulnak ki, annak révén pedig lehetséges, hogy két-három éven belül létszámleépítés is lesz, valószínűleg úgy, hogy inkább a kimenő létszámot nem pótoljuk - mondta a miniszter.