BUX

Közszféra: már lehet csatlakozni a Prémium évek programhoz

A január elsejétől életbe lépett programhoz 2006. december 31-ig lehet csatlakozni. A juttatások folyósítási ideje legkésőbb 2009. december 31-ig tart.

NAPI Online, 2005. január 6. csütörtök, 08:23

A Prémium évek programról és a különleges foglalkoztatási állományról szóló törvény rendelkezései 2005. január 1-jétől léptek hatályba - írja a magyarorszag.hu.

A program kiterjed a köztisztviselőre, az ügykezelőre, a közalkalmazottra és egyéb közigazgatási szervnél foglalkoztatott munkavállalóra. A különleges foglalkoztatási állományba köztisztviselő és ügykezelő tartozhat. A mindkét foglalkoztatási formához 2005. január 1. és 2006. december 31. között van lehetőség csatlakozni. A prémium évek alapján járó juttatások folyósítási ideje legkésőbb 2009. december 31-ig tart.

A részvétel feltételei
A Prémium évek programba az a legalább 25 év közszférában eltöltött idővel rendelkező, valamint nyugdíjkorhoz közel álló munkavállaló; a különleges foglalkoztatási állományba pedig az a legalább 10 év közszolgálati jogviszonyként elismert idővel rendelkező köztisztviselő kerülhet be, akinek a jogviszonyát a munkáltató működésével vagy a munkakör megszűnésével összefüggő ok miatt kívánják felmentéssel megszüntetni.
Ezenkívül mindkét kategóriába csak az kerülhet be, aki hozzájárul a határozatlan idejű foglalkoztatásról szóló jogviszonyának határozott idejűvé történő módosításához, és elfogadja, illetve vállalja a programokhoz kötődő eltérő szabályok betartását.

A program választása esetén 3 évre, a különleges foglalkoztatási állományba helyezéshez való hozzájárulás esetén 1 évre szóló határozott idejű jogviszony jön létre. A program ideje alatt a munkaidőkeret legfeljebb heti 12 óra lehet.

A munkavállaló a programot közvetlenül megelőző munkabérének 60 százalékát kapja, ami kiegészül egy 30 százalékos étkezési hozzájárulással is. Egyéni egészségbiztosítási járulékot a dolgozó ebben az esetben nem fizet, betegség, munkaképtelenség esetén pedig az említett juttatásban részesül.