Kirúgások a közszférában: a 60 év felettiek kedvezményt kaphatnak

A hamarosan sorra kerülő kormányzati létszámleépítés - amely a hivatalos álláspont szerint 2500 embert érint - kompenzációs csomagjának része, hogy az idősebb alkalmazottak foglalkoztatását a versenyszférában adókedvezménnyel segíti a kormány. A hét elején elhangzott kormányzati nyilatkozatok szerint a 60 évnél idősebb közszolgák esetében a szociális hozzájárulási adó teljes eltörlésére lehet készülni - írja az mfor.hu.
K. Kiss Gergely, 2018. október 24. szerda, 09:50
Fotó: Pixabay

A parlament honlapján pénteken közzétett adócsomagban az szerepel, hogy a 60. életévüket a felmentésük napján már betöltött, elbocsátott közszolgák foglalkoztatásához legfeljebb a minimálbér négyszeresének megfelelő összeg szerint megállapított adókedvezményt érvényesíthetnek a munkaadók, az erre eső szociális hozzájárulási adóban (valamint a szakképzési hozzájárulásban).

A portál figyelmeztet, hogy erre csak addig van lehetőség, amíg az alkalmazott be nem tölti a rá érvényes öregségi nyugdíjkorhatárt. A kedvezmény az 1958-ban, vagy azt megelőzően születettekre vonatkozik. A nyugdíjba vonulás időpontja azonban nem egyforma az esetükben: az 1958-ban és azt követően születettek 65 éves korukban vonulhatnak nyugdíjba, míg a korábban születettek ennél hamarabb. Aki például 1955-ben született, tehát idén töltötte be a 63. életévét, 64 éves korában mehet nyugdíjba. Aki 1956-ban, vagyis a most 63 évesek, 64,5 évesen válnak jogosulttá a nyugdíjra. Így, felmenő rendszerben jutunk el fokozatosan addig, míg mindenkire a 65 év lesz az érvényes nyugdíjkorhatár.

Emiatt lesz olyan munkavállaló, aki után mindössze egy évig lehet igénybe venni az adókedvezményt. Pontosabban a törvény e pontja szerint, mert egy másik, még az előző törvényalkotási ciklusban elfogadott jogszabály arról rendelkezik, hogy a saját jogú nyugdíjast alkalmazó vállalkozás mentesül az erre a bérre eső szociális hozzájárulási adó megfizetése alól 2019 januárjáról.

A minimálbér 2018-ban havi bruttó 138 000 forint, de a várakozások szerint 2019-ben 150 ezer forintra emelkedik a teljes munkaidőben adható legkisebb bér - írja az mfor.hu.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bob57, 2018.10.24 19:29

@na4: Te állandóan a közszférát szidod. Ez ultragáz. Vállalkozások? Beszéljünk akkor egy kicsit a spontán privatizációról. Az állami vagyon szétlopásáról. Az adócsalásról, túlszámlázásról... A vállalkozók bevételének egy nagy része az állami megrendelésekből származik. Vajon a magyarok miért nem akarnak a kisvállalkozóknál dolgozni? Mert színvonaltalan, kizsákmányoló, alamizsnáért dolgoztató banda, miközben a családban a 25. autót veszik... El lehet bocsátani a közalkalmazottakat... Majd mennek külföldre...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2018.10.24 12:38

A sok ellustult, elbutult tintanyalóval nem sokra mennek majd a vállalkozások, hiába az adókedvezmény.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html