Az Utazás kiállítás helyszínén, a Hungexpón megrendezett ülésen Horváth Gergely elmondta: a résztvevő nemzetek száma 8,3 százalékkal nőtt, 13 volt 2011-ben. Az átlagos tartózkodási idő viszont 8,2 százalékkal 3,4 napra csökkent, a résztvevők átlagos száma pedig 10,7 százalékkal 209-re mérséklődött.

A vezérigazgató elmondta, hogy a nemzeti turisztikai marketing szervezet által elindított nemzetközi üzleti turisztikai kampányból 32 ezer szobaéjszaka realizálódott és fog megvalósulni a következő hónapokban.

Kérdésre válaszolva elmondta, Magyarország, mint konferenciahelyszín megítélése nagyon pozitív, de szükség lenne egy nagy befogadóképességű konferenciaközpontra Budapesten. Megjegyezte, hogy a következő időszakban tervezik felvenni a kapcsolatot a Magyar Tudományos Akadémiával, egyetemekkel, hogy több tudományos konferenciát sikerüljön Budapestre hozni.

Ismertette, hogy a Konferencia Nagyköveti Programjukra, amellyel a pályázóknak az előkészítői munkában segít az MT Zrt., 12 pályázat érkezett, ebből 6 sikeres, a megítélt támogatás összege 11 millió forint.

Szintén kérdésre válaszolva Horváth Gergely kijelentette: szerinte a Malév leállásának turisztikai hatása mérsékeltebb, mint ahogy ez a sajtóban megjelent. Hozzátette: vannak olyan piacok, ahol nem érződik a hatás, ilyen például Nagy-Britannia, ahonnan tavalyhoz képest többen érkeznek Magyarországra, de ilyen Spanyolország és Olaszország is.

Stagnálást, csekély mértékű visszaesést mértek például a német piacról, itt a bizonytalanság a jellemző. Problémát azokon a piacokon látnak, amelyre a Malév helyett nem lépett be új szolgáltató. Példaként egyebek mellett Skandináviát említette.
A bizottság tájékoztatót hallgatott meg a Hungexpo Zrt. tevékenységéről is.

Ganczer Gábor, a zrt. vezérigazgatója azt mondta: Krakkóban és Szentpéterváron várhatóan 2013-ban felépülő új kongresszusi központ komoly konkurenciát jelent Budapest számára, ha nem lép időben. Hangsúlyozta, mindenképpen szükség van a fővárosban egy új kongresszusi központra. Szerinte a turisztikai jelentőségén túl komoly költségvetési vonzata is van a nagy létszámú kongresszusoknak.