BUX
41002

Kreatív megoldás hiánycsökkentésre

Beszámíttatná a kormány a költségvetésbe a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket.

NAPI, 2010. augusztus 5. csütörtök, 08:34

A magyar és a lengyel kormány azzal az ötlettel kacérkodik, hogy ráveszik az uniós tagállamokat a költségvetési hiány és az államadósság csökkentésére oly módon, hogy beszámíttatnák a büdzsébe a kötelező magánnyugdíjpénztárakba befolyó bevételeket - írja a Világgazdaság.

Varsó 2011 második felében lesz - Magyarország után - az EU soros elnöke. Ebben az időszakban el akarja érni, hogy a pénztári befizetések és az államkötvény-állomány arányában mérsékelni lehessen a hiányt és az adósságot. Ehhez a nyugdíjalapokba kerülő hozzájárulásokat egy egységes, állami felügyelet alatt álló számlára irányítanák át.

Eközben növelni akarják a kasszák eredményességét, például azzal, hogy 40-ról 95 százalékra emelnék a részvényekbe fektethető vagyon arányát. A pénztárak jelenleg vagyonul 60 százalékát államkötvényben tartják. Magyarországon 47-48 százalék ez az arány.

Az EU 2004 és 2007 között erős megkötöttségekkel lehetővé tette a nyugdíjreform ilyen kiadásainak beszámítását az államháztartás egyenlegébe. A mostani tervek kevesebb korlátozást tartalmaznának, ha átmennének az EU-n, akkor a magyar államadósság egy csapásra a GDP 78-79 százalékáról 73-74-re csökkenne, és az költségvetési hiány helyett többlet mutatkozna a könyvelésben.

Az ellenérvek között szerepel - amellett hogy 16 tagországnak kellene az ötlet mögé állnia -, hogy 2014-től amúgy is csökken a csak az állami nyugdíjalapból részesülők száma, ezért zsugorodni kezd a nyugdíjkassza állami kiegészítése. A pozitív államháztartási hatások átmenetiek lennének, és ha a pénzpiacok számviteli trükköt látnak a megoldásban, azt súlyosan megtorolhatják.