Kritika Sólyom Lászlótól: a jogbiztonság hiányát az egész ország megsinyli

Sólyom László szerint Magyarország működésének alapjai bizonytalanná váltak azzal, hogy az alkotmány a "napi hadműveletek puszta eszközévé lett", a kormányzat és a törvényhozás lerombolta az alkotmányos kultúrát; a volt köztársasági elnök erről a Heti Válasznak adott interjújában beszélt.
MTI, 2012. augusztus 16. csütörtök, 12:56
Fotó: Napi.hu

Az ország szempontjából a tévedés volt a "háborúzás", amely "a rajtaütésszerű törvényhozásban, az előkészítés és indokolás nélküli intézkedésekben" valósult meg - fejtette ki a lapnak Sólyom László. "Háborúban senki sincs biztonságban. A jogbiztonság hiányát nem csak a gazdasági élet panaszolja és sínyli meg. Az igazi baj az, hogy az ország működésének alapjai is bizonytalanná váltak, amikor az alkotmány a napi hadműveletek puszta eszközévé lett" - mondta a volt köztársasági elnök. Hozzátette "az eddigi eredmények nem igazolják a háborús módszert. A legnagyobb ellentmondás az, hogy valójában nincs is háború".

Mint magyarázta, az eurózóna országai is alkalmaznak szokatlan módszereket, kierőszakolnak áldozatokat, de nem rombolták le alkotmányos rendszerüket. Példaként említette, hogy Cseh- és Lengyelország, valamint Szlovákia úgy kezelte a válságot, hogy megőrizte alkotmányos kultúráját. "A magyar kormányzat, a magyar törvényhozás pedig lerombolta" - jelentette ki Sólyom László.

A volt államfő szerint azonban az alaptalan rágalmazást, amely "lopakodó fasizmust, diktatúrát kiált, vissza kell utasítani", mert az megnehezíti a tárgyilagos kritikát. Megjegyezte azt is, hogy az ellenzéknek a "napi piszkálódásoknál többre eddig nem futotta".

Arra a kérdésre, miért baj, ha élnek azzal, hogy a kétharmados többséggel alkotmányosan át lehet írni az alkotmányt, Sólyom László azt válaszolta: a kultúra önkorlátozást jelent; "megfogjuk a kést, a villát, holott a törvény nem tiltja, hogy kézzel együnk".

Eretnekség az előzetes feliratkozás ötlete - korlátoznák a választójogot

A Fidesz előzetes feliratkozásról szóló választójogi terveivel kapcsolatban kifejtette, hogy az aszófői falunapon kimondott "sarkos megfogalmazás" - miszerint az alkotmányellenes ötlet - a nyilatkozatokból kivehető indokoknak és szándékoknak szólt. "Ezek pedig korlátozzák az általános választójogot, amely ugyebár történeti alkotmányunk vívmánya, és nem a hanyatló nyugat tévedése volt" - fogalmazott a volt államfő.

Kifejtette, egy működő választói névjegyzék mellett további aktivitás megkövetelése a választáson résztvevők csökkenéséhez vezet, "ráadásul a kampánykezdettel mint jogvesztő határidővel nehezen állná ki a jogkorlátozás szükségességének és arányosságának próbáját". Ráadásul az alapjogok mindenkit megilletnek. "A tudatlan kocsmatöltelék sem zárható ki, márpedig az ötlet éppen egy alkotmányosan igazolhatatlan közéleti tudatossági cenzus" - fogalmazott Sólyom László.

A volt államfő szerint tanácsos lenne, hogy a kormány vagy az Országgyűlés elnökének indítványára a törvényhozás előzetes normakontrollt kérjen az Alkotmánybíróságtól. "A következő választások legitimitása és tisztasága tekintetében a legcsekélyebb alkotmányos kétely sem maradhat" - szögezte le Sólyom László. Szerinte az előzetes feliratkozás ötletére "az eretnekség gyanúja vetül", és az erről szóló vita az Orbán-éra egyik legfontosabb vitája lesz.

Alkotmányellenességek Magyarországon és Romániában

Az aszófői beszédében elmondott, a romániai alkotmányellenességek és a magyar gyakorlat közötti összehasonlítás kapcsán feltett kérdésre válaszolva Sólyom László a lapnak azt mondta: "amikor itthon egyéni indítvánnyal lefejezik a bírói hatalmi ágat, ahogy eltávolították a Legfelsőbb Bíróság vezetőjét, az semmivel sem különb a Basescu menesztésére tett kísérletnél".

Sólyom László kitért arra, hogy az aszófői beszédében szólt szükséges, "sőt örvendetes" kezdeményezésekről, azonban közülük több folytatás nélkül maradt. Ezek között említette a nyugdíjügyet és a teljes középosztály - nemcsak a felső tized - erősítését.

Senki nem irányíthatja bábjátékosként a határon túli magyarokat

A volt államfő felszabadítónak nevezte a kettős állampolgárság lehetőségének megadását, de - úgy fogalmazott - "a nemzet az elmúlt két évben sem forrt jobban egybe". Szerinte hiányzik annak a belátása, hogy a magyarság ma már többközpontú, a határon túli nemzetrészek kilencvenéves történelemmel rendelkeznek; hagyományokkal, együttélési formákkal. "Senki sem irányíthatja őket bábjátékosként Budapestről" - fogalmazott Sólyom László.

A volt államfő az interjú végén kiemelte a helyi közösségek, mint "az igazság helyeinek" fontosságát, valamint azt, hogy "létezik" az Alkotmánybíróság, "dolgozik az ombudsman", valamint "működnek példamutató, hatékony" civil szervezetek. Van tehát hová visszavonulni . Sólyom László kijelentette: "az alkotmányos kultúrának sok intézménye és hordozója maradt". Elsősorban persze minden öntudatos ember, aki tudja: ő maga a hatalom forrása".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tacitus, 2012.08.16 17:23

@Axxtro:

Maga vmi gyanus cukorkát vett be ?

Sajnálatos hogy ?egy ilyen sólyom László kaliberű figura sem képes felfogni? hogy Orbán egy klasszikus fasiszta vagy latin amerikai (1960s évekbeli) rezsimet épít, de Solyom korábban sem látta a politikai jövőben.

? lesz kiszámítható és stabil jogi, és gazdasági környezet? csak akkor, amikor ez a sötét félművelt társaságot és az eszméjét felszámolják.

?az ország részére a teljes felszámolást? most éppen végrehajtják az Orbán és mamelukjai.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Proszto, 2012.08.16 15:05

@Axxtro: Semmi gond nem lenne a rendszerváltás befejezésével,de az akkori akarat elveszítette a szellemiségét.Ugyanis ez anno minden Magyar emberről szólt,politikai és etnikai hovatartozás nélkül.Semmi gond azzal,hogy meg akarják erősíteni a közép,és felső osztályt,de ezt a szegény emberek rovására,valamint csak a holdudvaruk javára teszik.Továbbá az is kérdéses,hogy miért osztogatnak csak úgy,mindenféle ellenszolgáltatás nélkül,a felsőbb osztályoknak.Mert ha ezáltal munkahelyeket teremtenének,akkor az alsó társadalmi osztálynak is segítenének.De nem ezt látom.Szerintem csak a zsebek megtöméséről van szó,ami 1989-óta zajlik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

5perc, 2012.08.16 14:20

Amikor megtehette volna nem szólalt fel, akkor elvesztette a hitelét, most meg már senkit nem érdekel. Se jobb se bal se liberális oldalt.
Ráadásul ez a bácsi vak és süket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Axxtro, 2012.08.16 13:58

Szánalmas és szomorú, hogy egy ilyen sólyom László kaliberű figura sem képes felfogni, hogy az elsikkasztott rendszerváltás befejezése, és az ország teljes átépítése zajlik - pedig sokan és számtalanszor elmondták már.

Ezen változások teljes befejezés után lesz kiszámítható és stabil jogi, és gazdasági környezet.

Ha szocik által 2010-ben hátrahagyott jogi és gazdasági környezetet próbálta volna valaki stabilizálni, az az ország részére a teljes felszámolást jelentette volna.

Hogy a volt köztársasági elnöknek nincs ennyi sütnivalója, az nagyon szomorú és szégyenletes.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html