Kritikus a légszennyezettség hazánkban - a Párbeszéd változtatna

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője határozati javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek a budapesti és az országos légszennyezettség csökkentése érdekében - közölte az MTI szerint Barabás Richárd, a párt szóvivője sajtótájékoztatóján.
Domokos Erika, 2020. február 2. vasárnap, 20:54
Fotó: Getty Images

Kritikusak a légszennyezettségi adatok Magyarországon, különösen Budapesten és a Sajó völgyében. Magyarország a harmadik legszennyezettebb levegőjű ország az Európai Unióban, és az ötödik legszennyezettebb levegőjű "a fejlett világban" - mondta Barabás Richárd, a Párbeszéd politikusa.

A kormányzat tehetetlensége hosszú távon 5,5 hónapot vesz el az emberek életéből. Barabás közölte, hogy döbbenettel értesültek arról, hogy miközben a kormány egy jó tervet készített szakemberek bevonásával, a legutolsó pillanatban kihátrált mögüle.

A légszennyezettség visszaszorításához több lépésre van szükség, amelyek bevezetését Karácsony Gergely főpolgármester, a párt társelnöke már el is kezdte a fővárosban. Ilyennek nevezte az MTI szerint Barabás Richárd a tömegközlekedés pozitív ösztönzőkkel történő erősítését, a dízeljárművek fokozatos kiszorítását, valamint a kerékpáros és gyalogos közlekedés fejlesztését.

Emellett országos, kormányzati szintről támogatott programokra is szükség van a szóvivő szerint, köztük a rossz minőségű tüzelőanyagok - például a barnakőszén - visszaszorítására, folyamatos kéményellenőrzésre, megfelelően szigetelt szociális bérlakások építésére, a dízelüzemű autók teljes "kivezetésére" az ország közútjairól, valamint tájékoztató kampányok indítására.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2020.02.02 21:45

Szar a levegő minősége? Szar, valóban.
A párbeszéd hülyeséget hord össze? Totálisan fogalmatlanok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html